2024. április 25., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Halvány esélyek, méla undor

Romániában egy hónapig tarthat a választási kampány. Hivatalosan tegnap kezdődött. A pártok azonban ellopták a kampánystartot, s a legfontosabb – sokszor törvénysértő – üzeneteiket már rég elküldték választóiknak.

Az erdélyi magyar érdekvédelem szempontjából fontos kérdés az, hogy ki lenne hajlandó együttműködni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség–Magyar Polgári Párt kvázikoalíció parlamenti csoportjával a választások után. (Azért kvázi, mert valójában nem koalícióként indulnak a választásokon, mert akkor 8 százalékos küszöböt kellene elérni, miközben a magyar lakosság aránya 7 százalék körüli. Az MPP két jelöltje is RMDSZ színekben szerepel.)

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea kijelentette, nem kíván együttműködni az RMDSZ-szel, mert Kelemen Hunor elnök Erdély Romániához csatolását az erdélyi magyarok veszteségének nevezte. A szociáldemokraták egyes – talán túlzottan optimista – felmérések szerint megszerzik a szavazatok több mint 50 százalékát.

A szociáldemokraták politikai partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem zárkózik el a magyarokkal való együttműködéstől. „Én megfontolom az RMDSZ-szel való együttműködést, mert az RMDSZ nemcsak egy kisebbséget képvisel, hanem a lakosság egy jelentős hányadát is. Nekem nagyon jó volt az együttműködésem az RMDSZ-szel. Hasznosnak és gyümölcsözőnek éreztem olyan emberekkel együttműködni, akiknek általam nagyra értékelt politikai tapasztalatuk van. Azt hiszem, a magyar kisebbség szükségleteit és óhajait szem előtt kell tartanunk, hogy elkerüljük a szélsőségekbe való elhajlás kockázatát, ahogy ez történni szokott olyan esetekben, amikor a lakosság egy jelentős hányadát mellőzik és kizárják a politikai döntésekből” –  mondta a párt társelnöke, a volt miniszterelnök Calin Popescu Tariceanu.

Az elmúlt négy évben egyre inkább nacionalista és magyarellenes álláspontra helyezkedő Nemzeti Liberális Párt nem mert nyilatkozni az együttműködésről, ugyanis nagy bajban van. Úgy tűnik, hogy egyetlen esélye a kormányzásra az, ha bevonja az RMDSZ-t is, de a közvélemény-kutatások szerint így sem tud többséget kovácsolni a parlamentben. A nemzeti liberálisok hibát hibára halmoztak, elveszítették karizmatikus és tapasztalt társelnöküket. Vasile Blagát a Korrupcióellenes Ügyészség kapcsolta le. Klaus Iohannis elnök népszerűtlensége napról napra nő, s a választók úgy tartják, hogy ő a liberálisok elnöke. Messiásként rajongtak érte megválasztása után, ma minden idők legnépszerűtlenebb román elnökévé vált.

Az RMDSZ legnagyobb gondja ma azonban nem a kormányrészvétel, hanem az ötszázalékos küszöb elérése. Enélkül is ott lesznek a zömében magyarok lakta megyék jelöltjei a törvényhozásban, ezt lehetővé teszi az alternatív küszöb, ám így súlytalanná válhat a magyar képviselet.

A politika iránt érzett méla undor eluralkodott a romániai társadalmon, s ez alól az erdélyi magyarok sem jelentenek kivételt.