2024. április 19., péntek

Merj változtatni!

Guzsvány Szilveszter, a zentai Zen Soda szódaüzem társtulajdonosa az Év Példaképei között

A Példakép Alapítvány olyan civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Az alapítvány minden évben pályázatot ír ki az Év Példaképének megválasztására. A budapesti Példakép Alapítvány csatlakozott a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett „2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve” elnevezésű programhoz, ezért 2016-ban a Példakép Pályázatra kizárólag határon túli fiatal vállalkozók jelentkezhettek. A pályázók közül neves gazdasági szakemberekből, vállalatvezetőkből, vállalkozókból álló szakértő zsűri választotta ki azokat a vállalkozókat, akik bekerültek az Év Példaképei közé. Közülük válogatva a zsűri év végén dönti el, hogy ki kapja az Év Példaképe címet és a vele járó 5 millió forintot, valamint azt is, hogy kik lesznek a számos különdíj gazdái. 2016 Példaképei közé hat vajdasági fiatalt választottak be. Sorozatunkban őket és vállalkozásukat mutatjuk be.

Több mint 2000 család fogyasztja heti rendszerességgel a szódát

Több mint 2000 család fogyasztja heti rendszerességgel a szódát

Ha Zentán ma azt mondod Zen Soda, mindenki tudja miről van szó. Rögtön eszünkbe jut a szódásüvegekkel roskadásig megpakolt autó, és a szódás, aki becsönget minden házba, hogy kell-e szóda, mert hozta az újabb adagot. Mindenki ugyan nem veszi a portékájukat, de azóta, hogy 2013 tavaszán megkezdték a szódavíz gyártását és forgalmazását, szépen beépültek a köztudatba, a város szerves részévé váltak. Guzsvány Szilvszter, a zentai Zen Soda ügyvezetője, társtulajdonosa szerint egy vállalkozás sikeressége mindig azon áll, hogy vezetői hajlandóak-e a változtatásra, a folytonos megújulásra:

– Kupuszinai (Bácskertes) vagyok és 2012 őszén a barátnőmmel eljöttünk Zentára bulizni. A Zen Clubban fröccsöt kértünk, amit ásványvízzel szolgáltak fel nekünk. Felmerült a kérdés, hogy miért nem szódával, és kiderült, hogy nincs megfelelő szódabeszállító. Ezen változtatva Vijatov Andrással 2013 tavaszán elindítottuk a szódaüzem vállalkozásunkat. Megvettük a gépet és az induláshoz feltétlenül szükséges eszközöket. Én akkor még Budapesten éltem, de azon a nyáron a barátnőmmel Zentára költöztünk, és azóta itt élünk. A házhoz szállítási üzletágat Zentán indítottuk el, majd bővültünk, és Felsőhegyre, Oromhegyesre, Adorjánra, Tornyosra, Buránysorra és Kevibe is elkezdtünk szállítani, majd idén Adát is hozzákapcsoltuk, boltokba pedig Törökbecsétől Szabadkáig hordjuk a szódát. Először egy embert alkalmaztunk, aztán kettőt, most pedig három állandó munkavállalónk van és három beugrós. Ilyenkor ősszel almalevet is gyártunk. A szódavíznek az a jellemzője, hogy elég komoly kilengést mutat az árbevételben. Nyáron jó az árbevétel, télen viszont kevesebb szódát isznak az emberek, és erre az időszakra találtuk ki az almalevet. Egyik cimboránk otthon almalevet gyártott, és ebből mi 2014-ben egy olyan terméket hoztunk létre, melyet 130%-os almaléként forgalmazunk. Sokan kérdezik, hogy miért 130 százalékos, és erre az a válaszom, hogy ha a nagy gyártók a furcsa módon előállított termékeikre ráírhatják, hogy 100 százalékos, akkor ez minimum 130 százalékos, mert mi se vizet, se adalékot nem adunk hozzá, ami az almából kijön, az kerül a pohárba. Ezzel a termékkel tudtuk kiegyenlíteni azt az űrt, ami az emberek téli folyadékfogyasztásának csökkenéséből adódott. 

Guzsvány Szilveszter: Tisztított vízzel bővül a kínálatunk

Guzsvány Szilveszter: Tisztított vízzel bővül a kínálatunk

A szódavizünket ma már több mint 2000 család fogyasztja heti szinten, de nem volt egyszerű az indulás, rá kellett szoktatni az embereket erre. Szórólapokkal terítettük meg a várost, és vártuk az eredményt, de nem kapkodtak a termékünkért, ezért változtatnunk kellett az emberekkel való kapcsolattartásunkon. Hogy mi módon tettük, az maradjon üzleti titok, de egy vállalkozás felfuttatásánál nagyon fontos, hogy ha szükséges, merjünk változtatni. Ebben nagy segítségemre volt az, hogy Budapesten is értékesítéssel foglalkoztam, és az ottani tapasztalataimat ültettem át a Zen Soda vállalkozásba.

Most újra bővítést tervezünk, rövidesen tisztított vizet is árulni fogunk. A Bethlen Gábor Alapítványnál sikeresen pályáztunk, és ennek eredményeként a szódavízre új, biztonságosabb palackokat kezdünk használni, illetve vízszűrő berendezést fejlesztünk, amivel el tudjuk indítani a termékpaletta bővítését. A szűrt víz programunk a terveink szerint tavaszra kezdődik meg. Azt is házhoz szállítással képzeltük el, ugyanis igény van rá.

Az a tapasztalatom, hogy Szerbiában nehéz vállalkozni, főleg nulláról indulva, de lehet. Ami a céljainkat illet, rövid távon meg akarjuk duplázni azoknak a családoknak a számát, akik fogyasztják a termékeinket, középtávon az a célunk, hogy harminc családnak biztosítsunk megélhetést, a hosszú távú célunk pedig, hogy fölfejlesszük ezt a vállalkozást olyan szintre, amire már felfigyel pl. a Coca-Cola, és megkeressen egy vásárlási ajánlattal, amit majd visszautasítunk.