2024. április 23., kedd

Nagyon megdrágul a szeszes ital, új ára lesz a cigarettának is

Az Európai Unió előírásaival történő összehangolás miatt január elsejétől drágább lesz a dohányáru és a szeszes ital Szerbiában, tudta meg a belgrádi Blic napilap. Az állam terve nem merül ki annyiban, hogy újévtől emelkednek az említett árucikkek árai, a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó ugyanis fokozatosan emelkedni fog a továbbiakban is. Évente kétszer terveznek újabb korrekciókat végrehajtani.

A pénzügyminisztériumban az információk szerint már megalakult az a munkacsoport, amely a jövedéki adó szabályozását összehangolja az EU előírásaival. A tervek szerint az alkoholos italokat drasztikusan drágítják, a dohányáru jövedéki adójának emelkedése pedig fokozatos lesz, évente két alkalommal korrigálják majd a jövőben is.

Miközben az Európai Unióban az ezer szál cigarettára kirótt jövedéki adó 90 eurót tesz ki, hazánkban az 50 eurót sem ér el. Az információk szerint a csatlakozás folyamatában ezt a „lemaradást" kell Szerbiának fokozatosan behoznia. A drágítás pontos mértékéről hamarosan döntenek.

Az alkoholos italok termelői ugyanakkor attól tartanak a bejelentett hírek hallatán, hogy az intézkedések tovább növelik az illegális piac szerepét, veszélybe sodorva ezáltal a legálisan dolgozók fennmaradását.