2024. április 20., szombat

Újszülöttek anyakönyvezése a kórházban

A zombori dr. Radivoj Simonović Közkórház szülészete is csatlakozott az elektronikus ügyintézés szolgáltatásához, amely révén a szülők a család új tagja körüli adminisztrációs ügyeket egy helyen intézhetik.

Fotó: Fekete J. József

Fotó: Fekete J. József

Egy űrlap kitöltését követően lakcímükre kapják az újszülött születési anyakönyvi kivonatát, állampolgársági igazolását és egészségbiztosítási kártyáját. Ezzel időt és pénzt is megtakarítanak.
– Az elektronikus ügyintézés célja ebben az esetben, hogy a szülők személyes adataik önkéntes magadásával lakcímükre megkapják az újszülött mindazon dokumentumait, amelyekért eddig több ügyfélszolgálatnál kellett sort várniuk. Osztályvezetőként mondom, egy új, nagy felelősségű feladatot kapott a szülészet, és ehhez hozzá kell tennem, a korábbi számú munkaerővel dolgozunk – nyilatkozta dr. Lazar Račić, a nőgyógyászati osztály vezetője, és hozzátette, az osztályon hiány van orvosokból és nővérekből egyaránt.
– Számos szerbiai szülészeten hasonló a helyzet. Mi évente ezernél több szülést vezetünk le, amihez az előírások szerint 11 szakosított orvosra lenne szükség. Nálunk mindössze nyolcan vagyunk, egy kolléga pedig most szakosodik. Alig két év alatt két szülész-nőgyógyászunk nyugdíjba vonul, nincsen, aki helyükre lépjen. A specializáció négy évig tart, ahhoz, hogy valaki önállóan dolgozhasson ezen a területen, még három–négy évig kell dolgoznia tapasztalt kolléga mellett. Már most túl sok ügyelet hárul ránk, nem tudom, hová jutunk ez a trend mellett – mondta Račić.