2024. április 19., péntek
ZENTAI CUKORGYÁR

Továbbra is bizonytalan a sorsa

Négymillió euró húzná ki a gyárat a kátyúból – Újabb hitelező követeli a pénzét

Alighogy a csődeljárás előtti eljárásból kikeveredett a zentai cukorgyár, kiegyezett az egyik hitelezővel, máris újabb jelentkezett. Egy magyarországi vetőmag-forgalmazó cég szeretne hozzájutni a 120 000 euró értékben korábban leszállított vetőmag teljes árához. A szabadkai csődbíróságon november 17-én kerül terítékre az ügy. Még sokan várnak a sorban a pénzükre, a bankok nem szeretnek veszíteni, ezért félő, hogy a csődbíróság beindítja a csődeljárást.

A felvétel régi: az idén már nem termelt a cukorgyár (Gergely József felvétele)

A felvétel régi: az idén már nem termelt a cukorgyár (Gergely József felvétele)

A cukorgyár körüli pénzügyi problémák májusban kezdtek kulminálni. Amikor kiderült, hogy az előző olasz tulajdonos eladja a céget, a bizonytalanság légköre lengte körül és kezdte fojtogatni a nagy múltú üzemet. A hitelezők, a bankok és a különböző beszállítók megijedtek, mi lesz a cég további sorsa, mit kezd vele az új tulajdonos: netán továbbadja, becsukja? A hitelezők követelései nyomán csakhamar zárolták a cukorgyár folyószámláját, 530 millió dinárt kitevő hiánnyal, ami több mint 4 millió euró. Ennyi pénzzel azonnal ki lehetne húzni a kátyúból a gyárat.

Az új tulajdonos, a cukorkirályként elhíresült Miodrag Kostić, a Sunoko cégcsoport tulajdonosa még a nyár elején túl akart adni a zentai cukorgyáron. A Sunoko és az osztrák Agranom (az egyik legnagyobb európai cukorgyártó) cég szándéknyilatkozatot írt alá az adásvételről. Amíg azonban a monopolellenes ügynökség nem fejezi be a május közepe óta tartó eljárást, a gyár nem adható el harmadik félnek. Kérdés, hogy mire vár az ügynökség, négy hónap állt a rendelkezésükre az eljárás lefolytatására. Még mindig nem tudják, milyen hatással lehet ez a tranzakció a szerbiai cukorpiacra? Az Európai Unió illetékeseinek is rá kell bólintaniuk az ügyletre. Míg a nagyok várnak, a beteg állapota tovább romlik.

Mire a nagypolitika eldönti, hogy mi legyen a négymillió euró tartozást felhalmozott cukorgyárral, addigra a munkások zöme, a szakemberek régen otthagyják a süllyedő hajót, amely félő, hogy az enyészeté lesz, mint számos másik zentai gyár.