2024. április 19., péntek

Faluszépítés és falusi turizmus

Pobeda központjának felújítása után Kavilló központja következik – Nagy hangsúlyt kap a falusi turizmus

A kisebb közösségekben a kisebb dolgoknak is nagyobb a jelentősége. A pobedai helyi közösség Topolya község legkisebb helyi közössége, mégis folyamatosan zajlanak a történések. Vikor László, a pobedai helyi közösség elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a közelmúltban fejeződött be a pobedai központ felújításának egy része, de már további terveik vannak.

– A központban a fő hangsúlyt a régi medence vitte, amely közveszélyes hellyé vált. A körülötte lévő kerítés leomlott, így a gyerekek könnyűszerrel be tudtak menni. A felújítást azzal kezdtük, hogy lecseréltük buszmegálló tetejét. Ezzel egyéni melegséget és karakterisztikát vittünk a központ arculatába. A buszmegálló átépítése mellett felfalaztunk egy dekoratív védőfalat a központ és medence egy része közé, valamint egy sziklakerthez hasonló többszintű virágoskertet alakítottunk ki. Az újítások a központnak impozáns és dekoratív kinézést kölcsönöznek.

Vannak-e további terveik a központ rendezésére vonatkozóan?

– Van két épület a központban, ezeket szeretnénk kívülről újrameszelni, és akkor összhangban lesz a központunk. A parkunkban már évek hosszú sora óta ott áll egy gyönyörű pagoda, amely legalább százéves. Sajnos az évek múlásával lassan megy tönkre, ezért szeretnénk onnan kiemelni, és a központban felállítani. Ez maximálisan dekoratív kinézést fog kölcsönözni a központnak, emellett funkcionális is lesz. Ezzel nagyjából be is fejeződik a pobedai központ felújítása.

A helyi közösségnek milyen egyéb tervei vannak?

– Szeretnénk komolyabban foglalkozni a falusi turizmussal. Elkészítettünk egy tervet a következő 4-5 évre. Ez a településeink központjainak felújítására vonatkozik, a falusi turizmus központjába pedig a svetićevói tavat állítottuk. Ez mind fürdőzésre, mind horgászásra egyaránt alkalmas. Vajdaságban a Ludasi-tó mellett itt honos a legtöbb madárfaj. Épp ezért a természetbarátok számára nagyon népszerű úti cél lehet. A terveink között szerepel még Kavilló központjának újjávarázsolása is. Ezt olyan módon képzeljük el, hogy összhangban legyen és kiemelje a Tanyaszínház törzshelyét. Egy parkot tervezünk létesíteni a központban, ami mellé különböző kísérő épületek kerülnek.