2024. április 18., csütörtök

Hírességek egy kötetben

A Népkörben bemutatták Szarvas István Kérdeztem – válaszoltak II. című könyvét

Szarvas István, a Hetedhéthatár magazin újságírója számos hírességgel, ismert közéleti személyiséggel készített interjút, és ezeket kötetek őrzik, a korábban megjelent Kérdeztem – válaszoltak 33 interjút tartalmaz, az Újra kérdeztem – válaszoltak pedig 27-et. Ezúttal a Kérdeztem – válaszoltak II. című könyv bemutatójára került sor szerdán este a Népkör MMK-ban. Az interjúkötetben 37 interjú olvasható, amelyeket a szerző egyebek közt Nobel-díjasokkal, miniszterelnökökkel, politikusokkal, akadémikusokkal, tudósokkal, orvosokkal, művészekkel, írókkal és olimpiai bajnokokkal készített. Az interjúalanyok között találhatjuk például Kertész Imrét, Mihail Gorbacsovot, Psota Irént és Paulo Coelhót. A könyvbemutatón a szerzővel Moritz László újságíró, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság alelnöke beszélgetett, az est moderátora pedig Miklenovics Aranka volt. A beszélgetés folyamán Szarvas István kedvenc interjúiról is szólt:

Miklenovics Aranka, Szarvas István és Moritz László a könyvbemutatón (Fotó: Lukács Melinda)

Miklenovics Aranka, Szarvas István és Moritz László a könyvbemutatón (Fotó: Lukács Melinda)

– Egy ilyen kötet esetében ki kell választani harminc-negyven interjút, ami nem könnyű, mert mindegyik kedves számomra. Kedvenceim közé tartozik a Habsburg Ottóval készített interjú. A Pázmány Egyetemen kérdeztem tőle, lenne-e három perce számomra. Azt felelte, két percet ad, de végül negyvenöt percig tartott az interjú. Azt mondta, nagy öröm volt számára a beszélgetés, utána még kétszer találkoztunk és a fiát is sikerült megszólaltatnom. Nagy csodálója vagyok Paulo Coelhónak, így a vele készített interjú is nagy élményt jelentett, továbbá óriási öröm volt számomra a Kelemen Barnabás zongoraművésszel való beszélgetés, mert a szívemből szólt. Azt mondta, hogy a híradásokból átvett cikkeket bárki meg tudja írni, az igazi cikk számára az, amikor egy újságíró elmegy a hangversenyre, beszélget az emberekkel és leírja a saját benyomását – hallottuk Szarvas Istvántól, aki hozzátette, hogy szívesen készítene interjút Amerika új elnökével és a pápával.

A szerző a könyv kapcsán azt is elmondta, hogy az olvasók olyan személyiségek életéről kaphatnak információkat, akiket sokan tisztelnek, hiszen a kötetben szereplő interjúalanyok mind különleges emberek és példaképül szolgálhatnak. A könyvbemutató után alkalmunk nyílt beszélgetni is Szarvas Istvánnal, akit egyebek közt az első interjújáról, valamint a régi és az új időkről kérdeztük:

– A rendszerváltás számomra is váltást hozott. Első interjúm 1992-ben készült, az akkori portugál nagykövettel a TREND Váltó magazinhoz. A rendszerváltáskor sokkal jobban megbecsülték az újságírókat, nagy örömömre szolgál, hogy a kilencvenes években készített interjúimat is tudom vállalni. Ebben a könyvben is van egy interjú, amely 1999-ben készült. Akkoriban egészen más volt a sajtó szerepe, nem létezett még az online újságírás. A Hetedhéthatár magazin budapesti szerkesztőségvezetője vagyok, a kiadvány egykor kéthetente jelent meg, most viszont online. Az online újságírás nem igazán hozott pozitívumot az újságírásban, az írásokat legfeljebb egy szerkesztő ellenőrzi. Régebben többen tették és jobban kiszűrték a hibákat. Az interjúkötetekben az a csodálatos, hogy az írásokat újra át lehet nézni. Nagy különbség lehet egy könyvben és egy újságban megjelent interjú között. Szoktam olvasni határon túli újságokat, így a Magyar Szót is, tetszenek a cikkek. Szép magyarsággal írnak Vajdaságban – mondta lapunknak Szarvas István, és mint azt hallhattuk még, megközelítőleg száz interjúja vár arra, hogy újabb kötetekben jelenjenek meg.