2024. április 23., kedd

Nem kell többé a tolóablakoknál várakozni

Mától elektronikus úton is igényelhető az egészségügyi kártya

Mától az www.euprava.gov.rs portálon keresztül is igényelhetik a polgárok az új egészségügyi „könyvecskéjüket” a polgárok, vagyis a tolóablakok helyett elektronikus úton is benyújthatják kérvényüket az új, chippel ellátott egészségügyi kártya kiadására – jelentette be tegnap Ana Brnabić államigazgatási miniszter.

– A polgárok elektronikus úton, otthonról, vagy a munkahelyükről, bárhonnan igényelhetik a betegkártyát, nem kell többé a tolóablakoknál várakozniuk – emelte ki Brnabić. Igénylésekor az is megválasztható, hogy az egészségügyi biztosító fiókintézetében szeretnék-e felvenni az új okmányt, vagy postai úton a lakcímükre kérik.

A chippel ellátott okmány igénylése elég egyszerű, és az említett portálon videoutasítással is segítséget nyújtanak az eljárás egyszerűsítése céljából. Egyebek között magyar nyelven is, ám a nyelv kiválasztása után első lépésként az alatta található Registracija címszóra kell kattintani. A személyes adatok bevitele után jegyzi a rendszer, hogy kiről van szó, és a bevitt adatok alapján mindenki a megadott e-mail-címére kapja meg azt a hozzáférési lehetőséget, ami után intézheti hivatalos kérvényét. Így a bejelentkezés után az e-Szolgáltatás alatt, az Életterületek közül az Egészségügyre kell kattintani, azon belül pedig a Betegbiztosításra, hogy végül szerb nyelven folytassuk a chippes kártya kiadására benyújtott kérelmünknek az intézését. Miután megtaláltuk az a fiókintézetet, amelyhez lakhelyünk szerint tartozunk, meg is kezdhetjük a kérdőív kitöltését.

Az adatok elküldése után elektronikus úton érkezik a befizetőlap a 400 dináros díj befizetéséről. A befizetőlapon mindenképpen fel kell tüntetni azt a személyhez kötött számot, ami alapján a számítógépes rendszer regisztrálja, hogy kitől érkezett a befizetés, ugyanis csak ez után kezdik meg az új betegkarton kidolgozását. Az igénylőt sms-üzenetben értesítik arról, mikor veheti át az új okmányát.

Az internetes szolgáltatásnál a nyugdíjas otthonokban is segítséget nyújtanak. Az informatikai hallgatók kezdetben Belgrádban és Újvidéken nyújtanak ilyen fajta segítséget az idősebb polgároknak, később azonban más önkormányzatokban is megszervezik a segítségnyújtást.