2024. április 19., péntek

Gyakorlat teszi a mestert

Háromnapos nemzetközi egyetemista tanácskozást szerveznek Újvidéken

Az Újvidéki Edukációs Központba látogat egy háromnapos nemzetközi tanácskozás keretében háromszáz egyetemista, az ESTIEM (Európai Ipargépészeti és menedzsment-szakos hallgatók) csoport tagjai. A nagyszabású esemény apropóján rendeztek a központban sajtótájékoztatót, amelyen a média képviselői megismerkedhettek a központ működésével, valamint más információkkal is gazdagodhattak.

Ivan Đoković tartományi gazdasági titkár a sajtónak elmondta, Európa felismerte Vajdaság akadémiai szektorának komolyságát.

Ivan Đoković (Fotó: Ótos András)

Ivan Đoković (Fotó: Ótos András)

– Ezért is érhetett bennünket az a megtiszteltetés, hogy a fiatal tehetségek itt, Újvidéken találkoznak egymással, a háromnapos, panelbeszélgetésekkel és szakelőadásokkal tarkított konferencián. Úgy gondolom, hogy a helyszín sem teljesen véletlen, hiszen az edukációs központ ebben az évben és a következő időszakban olyan szakterületeket célzott meg mint a kreatív ipar és hasonlók, amelyek jelen pillanatban prioritásként szerepelnek Európa gazdasági listáin. Emellett a központ nemcsak azokat fogadja, akik átképzésre jelentkeznek, hanem az egyetemistákat is, akiket a központ így igyekszik folyamatosan bevezetni a dolgozók világába. Alkalmuk nyílik arra, hogy idejében megismerkedjenek munkájuknak a gyakorlati oldalával is, amelyet nem biztos, hogy kellően megtapasztalnak az egyetemi képzés során – fejtette ki a tartományi titkár, aki arra is rámutatott, hogy a központ másik célja az állandó, egy életen át tartó oktatás is, amely a tartós fejlődés, a vállalkozásfejlesztés egyik kulcsa.

– Persze hogy mindez megvalósuljon, kellő képzettségű szakemberek, program, felszerelés és lehetőségek kellenek, és ha mindez megvan, semmi sem állhatja útját a fejlődésnek – nyilatkozta a tartományi titkár.

Đurađ Milanović, az edukációs központ igazgatója az újságírókhoz intézett nyilatkozatában kifejtette, intézményük elsődleges célja az, hogy felvegye a harcot a munkanélküliséggel.

– Évente csaknem negyven különböző képzést, illetve átképzést tartunk, olyan személyek számára, akiket éppen nem alkalmaznak sehol. Az érintettek a képzésekre vagy a Nemzeti Munkaközvetítői Szolgálaton keresztül jelentkezhetnek, vagy internetes oldalunkon kereshetnek meg bennünket. A képzések terén sem hagyatkozunk a véletlenre, a munkaközvetítői szolgálattal és stratégiai partnereinkkel együtt nyomozzuk ki, hogy éppen melyek azok a munkakörök, amelyekre alkalmazottakat keresnek, így alakítjuk ki éves programjainkat – fejtette ki az igazgató, majd hozzátette: – A partnerekkel való munka kimagaslóan fontos, hiszen olysn vállalatokról van szó, amelyek nem elméleti, hanem gyakorlott tudást keresnek, a munkájukat értő alkalmazottakat. Ebben rengeteg segítséget kapunk, hiszen számunkra is az az elsődleges cél, hogy az átképzett személyek jó munkát végezzenek majd az új munkahelyükön – magyarázta Milanović.