2024. március 29., péntek

Civil szervezetek találkozója

November 12-én szervezik meg Baján a Civil szervezetek 15. határ menti találkozóját, amelyen több topolyai szervezet is képviseli magát

Lapunk kérdésére Lepeda Csilla, a Községi Unió irodavezetője elmondta, szervezetük korábban részt vett a találkozón, aminek köszönhetően több határon átnyúló projekt és rendezvény valósult meg, és ez a rendezvény lehetőséget nyújt a jelentkezőknek, hogy megismerkedjenek más hasonló tevékenységet folytató civil szervezetek munkájával, illetve bemutatkozási lehetőséget nyújt a civil szféra különböző területein tevékenykedő egyesületnek, foglalkozzanak azok hagyományőrzéssel, mezőgazdasággal, horgászattal.

A Községi Unió a vajdasági koordinátora az eseménynek, és ők voltak azok, akik elküldték a civil szervezeteknek azt a körlevelet, amelyben felkérték őket a találkozón való részvételre. Topolyáról több észak-bácskai civil szervezet mellett többek között a Nefelejcs Kézimunkacsoport, a Vox Humana, valamint a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat lesz jelen a találkozón. A találkozó társszervezője a Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége. A program a tízórás megnyitóval kezdődik, majd ezt követően több előadásra is sor kerül, dr. Brachinger Tamás, a Pécsi Egyetem adjunktusa a civil szervezetek társadalmi és gazdasági jelentőségéről értekezik, ezt követően Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke és Dani Gitta, a bajai Ifjúsági Természetvédő Egyesület tagja bemutatja a Hajómalom a Dunán elnevezésű akciót és a Földikutya projektet, míg Molnár Elvira, a Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője a határon átnyúló pályázati lehetőségekkel ismerteti meg a résztvevőket. A program második részében bemutatkoznak a résztvevő szervezetek, illetve sor kerül a szekció-megbeszélésekre.