2024. április 25., csütörtök

Restaurálják a Zsinagóga belterét

Elszállították a padokat, leszerelték a vitrázsokat – Jövő év végére fejeződik be az épület teljes felújítása

Már zajlik a Zsinagóga belterének felújítása, október végén került sor a kivitelező munkacsoporttal a szerződés aláírására, amelynek köszönhetően 2017. december 31-re kulcsrakész, teljesen felújított zsinagógája lesz Szabadkának és a szabadkai Zsidó Hitközségnek.

Szabados Róbert, a Hitközség elnöke azt mondja, a közösség negyvenéves álma válik valóra azzal, hogy megint birtokba veheti majd a Zsinagógát.

Orbán Viktor miniszterelnök 2014. márciusi látogatásán 100 millió forintig terjedő összeget ajánlott fel a kormány nevében az épület felújítására, majd ezt az összeget további 400 millió forinttal növelték, a magyarországi adomány mára elérte a közel 700 millió forintot, a belső munkálatokra szánt támogatás összege: 275 millió dinár. A munkálatok november 2-án megkezdődtek, alapos volt a felkészülés, attól tehát nem kell tartani, hogy a kivitelező nem tudja tartani a határidőt.

– Október hónap folyamán aláírtuk a szerződést a kivitelezővel, a Yumol vezette konzorciummal. A Zsinagóga teljes belterének a felújítása tehát most a feladat, azzal, hogy ez a munka magában foglal olyan kiegészítéseket is, mint például a fűtés, amely annak idején nem volt az épületben, most viszont szükségesnek mutatkozik. Ilyen nagy épületekben, koncertek, kiállítások idején a téli időszakban nagyon hideg van. Nem lesz nagy hőingadozás, hanem egy állandó hőmérsékletet tudunk tartani. Nagyon fontos ez, mert élni fog a Zsinagóga, a szabadkaiak birtokba tudják venni az év 365 napján. Az utóbbi negyven évben be volta zárva, mert használhatatlan volt.

A munka tehát magában foglalja a díszítések restaurálását, a csillár visszatételét, a padok restaurálását, amelyeket már el is szállítottak felújíttatni. A belső vitrázsokat is leszerelték, tehát azok restaurálása is folyamatban van.

– A Zsidó Hitközség negyvenéves álma válik valóra ezzel. Bízom benne, hogy amikor készen lesz, ugyanolyan állapotban lesz, mint 1903-ban, amikor Singer Bernát főrabbi felavatta.

Szabados Róbert kérdésünkre, miszerint igaz-e, hogy még mindig beázik a Zsinagóga épülete a kupolánál, elmondta, hogy a hibákat ugyan szanálták, mégis sor kerül majd egy ellenőrzésre.

– Azt hiszem, hogy jövő év közepén egy komplett áttekintéssel és felújítással kiküszöbölünk minden hiányosságot. Komoly szerkezet ez, a kupola nem csak az, amit mi kívülről vagy belülről látunk. Összetett megoldás, de jövő év közepéig rendbe teszünk mindent – mondta.

Minden menet közben felmerülő munka, kiadás benne foglaltatik a megkötött szerződésben. Sok időt igényel a restaurációs munka, hiszen 1400 férőhelyes a Zsinagóga, vagyis nagyon sok padot kell felújítani, ez talán a munka legnagyobb feladata – mondta a Hitközség elnöke.

A kivitelező csoportot a szabadkai székhelyű Yumol Kft., a restaurációs munkálatokért felelős Mega-Logistic kaposvári részvénytársaság, a szabadkai Cim Gas Kern Csaba irányításával, valamint a Csifcsák Sándor igazgatósága alatt álló Rotel alkotja.