2024. március 29., péntek

Támogatással itthon is lehet boldogulni

Magyarkanizsára látogatott dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete

Dr. Pintér Attila, Magyarország megbízott és rendkívüli nagykövete tegnap látogatást tett Magyarkanizsán, ahol amellett, hogy találkozott a város önkormányzati elöljáróival, a Prosperitati Alapítvány által támogatott kedvezményezettekhez is ellátogatott.

Szabó Szabolcs gazda a körbálázáshoz vásárolt felszerelést a támogatásból (Puskás Károly felvétele)

Szabó Szabolcs gazda a körbálázáshoz vásárolt felszerelést a támogatásból (Puskás Károly felvétele)

Tiszteletét tette a kishomoki Szabó Szabolcs földműves gazdánál, akinek az alapítványi támogatás révén a körbálázáshoz sikerült felszerelést vásárolnia, majd innen a magyarkanizsai négygyermekes Futó családhoz vezetett az útja, kiknek igen nagy segítséget jelentett a családi ház megvásárlásakor a támogatás. A nagykövet úr megtekintette a tavaly elhíresült, jelenleg felújítás alatt levő vásárteret is.

– A nap folyamán áttekintettük a település helyzetét, külön beszélgettünk a községet a tavalyi évben markánsan érintő migrációs válságról, de beszélgetésünk túlnyomó részét a gazdasági együttműködés témaköre fedte le.

A polgármester úr bemutatott két olyan községbeli családnak is, akik juttatást nyertek a Prosperiti Alapítványtól a gazdaságfejlesztési támogatás révén, megérdemelten. A vásártéren zártuk a napot, ahol én ezt megelőzően tavaly voltam, a migrációs krízis kellős közepén, amikor ijesztő állapotokat láttam, azt tapasztaltam, hogy az akkori vezetőség mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kezelje, a jelenlegi vezetőség pedig folytatja ezt a kiváló munkát. Amit most itt láttam, lenyűgözött, és nagyon remélem, hogy a helybéli lakosok minél előbb birtokukba vehetik a vásárteret – emelte ki a nagykövet.

Fejsztámer Róbert polgármester a megbeszélés kapcsán a következőket mondta:

– A látogatás fő célja a gazdaságfejlesztés és az együttműködési lehetőségek mellett a migránsválság pillanatnyi helyzete Magyarkanizsa község területén, hiszen megállapíthatjuk, hogy védvonalként állunk a magyar határnál, mint a horgosi legnagyobb határátkelőhely birtokosai.

Látogatás a négygyermekes Futó családnál (Puskás Károly felvétele)

Látogatás a négygyermekes Futó családnál (Puskás Károly felvétele)

Maga a gazdasági együttműködés arra vezethető vissza, hogy mind a szabadkai főkonzulátus, mind a belgrádi nagykövetség aktívan dolgozik azon, hogy minél jobban megismerjék a magyar vállalkozók vajdasági és szerbiai lehetőségeit, és természetesen ők képezzék azt a hidat, ami összeköti a mi vállalkozóinkat a magyarországiakkal. Mindkét oldalon megjelent a munkanélküliség, hiszen részünkről a kettős állampolgárság lehetősége és a nagy elvándorlási arány adja azt, hogy egyre kevesebb munkahelyet tudunk betölteni, Magyarország szempontjából a nyugatra vándorlásnak szintén ugyanez a következménye, így a beszélgetésünk második felében a káderproblémákra kerestük a megoldást. A gazdasági együttműködés mellett szóba került az is, hogy megpróbáljunk valamilyen formában hidat találni a vállalkozók és az oktatási intézmények között, továbbá, hogy miként tudnánk együttműködni a felnőttképzés területén. Ezek nem közvetlenül a befektetésekhez tartoznak, azonban nagyban meghatározzák a vállalkozók mozgásterét, mind itt helyben, mind pedig külföldön. Ami az alapítványi támogatásokat illeti, általuk mintegy 150 millió dinár értékű forgalom érkezett a község területére. A hónap közepén kiírásra kerülnek az alapítvány újabb körei, ahol megjelennek a nagy értékű kölcsönnel kombinált támogatások is, amit majd a kis- és közepes vállalkozók tudnak megcélozni, ami, remélem, a község területén is új beruházásokra ad lehetőséget.

Igyekszünk jeleket adni a lakosság felé, hogy lehet itthon is boldogulni, bízom benne, hogy egyre többen fognak úgy dönteni, hogy adnak még egy esélyt Szerbiának és azon belül Magyarkanizsának, és még többen úgy fognak dönteni, hogy miután kipróbálták magukat, és külföldet is megjárták, akkor akár új tapasztalatokkal, akár egy kis tőkével hazajönnek, és megpróbálnak itthon boldogulni, ennek a feladatnak próbál eleget tenni a magyarkanizsai önkormányzat.