2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Elméletben eszményi

Ha Novak Đoković jobb formában lenne, a londoni mestertorna sorsolásának pillanatában már elődöntősnek tekinthetnénk, hisz eszményi csoportba jutott. A Lendlről elnevezett csoportban ugyanis a kanadai Miloš Raonić, valamint az e tornán újonc francia Gaël Monfils és osztrák Dominic Thiem lesznek az ellenfelei. Novak a leendői riválisaival összesen 23 meccset játszott, s valamennyit megnyerte. Monfilsszal 13:0, Raonićtyal 7:0, Thiemmel 3:0 a mérlege. Az újdonsült világelső Andy Murray-nek is pozitív a három mérlege, de szorosabb, hisz a McEnroe nevét viselő csoportban helyet kapott Wawrinka ellen 9:7-re, Nisikorival szemben 7:2-re, Čilić ellen pedig 11:3-ra vezet.

Érdekes, hogy augusztus óta Murray egyetlen meccset sem nyert a top 10 tagjai ellen, idei mérlege pedig a legjobbakkal 10:5. Négyszer Đokovićtól, a US Openen pedig Nisikoritól kapott ki. E tekintetben Đoković eredményesebb volt, 17:3 a legjobb tíz elleni idei mérlege, 1-1 veresége van Murray-től, Wawrinkától és a múlt pénteken Čilićtől. Đokovićék csoportja Londonban vasárnap, a Murray vezette négyes pedig hétfőn rajtol.

Az év végén Abu-Dzabiban sorra kerülő bemutató tornán tér vissza Rafael Nadal, a spanyolok korábbi világelső teniszezője. A 30 éves sztár kedden közölte, hogy pályára lép a december 29-étől 31-éig tartó versenyen. A világranglista nyolcadik helyezettje október 20-án jelentette be, hogy makacs csuklósérülése miatt az évad hátralévő részében pihen, így kihagyja a párizsi 1000-es versenyt és a jövő heti, londoni ATP-világbajnokságot is. A 14-szeres Grand Slam-bajnok Nadal májusban kénytelen volt visszalépni a Roland Garros harmadik fordulója előtt, a wimbledoni viadalt pedig kihagyta. A riói ötkarikás játékokon elindult, és Marc López oldalán párosban aranyérmet nyert.

Györe László tegnap sem volt elemében, és Ortiseiben az 1. fordulóban 66 perc alatt veszített a 14 ászt ütött és saját adogatásán csak 6 pontot leadott olasz nevű francia Albano Olivettitől.

Peđa Krstin a dél-tiroli városban nem a horvátországi Mészáros Krisztiánnal kezdett, hisz sorsolt ellenfele visszalépett, így a nagykikindai annak honfitársával, a ranglistán 499. Nino Serdarušićtyal vívott meg, akit két játszmában vert. Krstin következő ellenfele a tapasztalt szlovén Blaž Kavčič lesz.

Nikola Milojević győzelemmel kezdett Ortiseiben, váratlanul könnyen nyert a cseh Zdenek Kolar ellen, és a 2. fordulóban a 185. helyezett olasz Federico Gaióval játszhat. E torna után Milojević először juthat a 200 legjobb közé.

Az utóbbi hetekben sokat és sikeresen szereplő, ezáltal a ranglistán is jelentősen javító Nina Stojanović gyors vereséget szenvedett a 100 ezer dolláros tokiói torna rajtján az ukrán Arina Szabalenkától, ugyanott a magyar Gálfi Dalma fölényesen legyőzte a nálánál magasabban rangsorolt japán Majo Hibit, és a 2. fordulóban ismét japánnal, a 100 legjobb között jegyzett Nao Hibinóval mérkőzik. 

ORTISEI. – A challenger 1. fordulójában: Olivetti–Györe 6:3, 6:3, Milojević–Kolar 6:2, 6:2, Krstin–Serdarušić 7:6, 6:1.

TOKIÓ. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Sabalenka–N. Stojanović 6:3, 6:3, Gálfi–Hibo 6:3, 6:0.

MINSZK. – A női ITF-torna selejtezőjének döntőjében: Dolonc–Urzsumova 7:5, 6:3.