2024. március 29., péntek
Amerikai elnökválasztás

Gauck: Nagyobb felelősség hárul Európára az egyetemes értékek védelmében

Joachim Gauck német államfő szerint próbatétel lesz a következő néhány esztendő, mert az amerikai elnökválasztás nyomán nagyobb felelősség hárul Európára az egyetemes értékek védelmében.

Joachim Gauck Cottbusban tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország tiszteletben tartja az amerikai nép döntését és gratulál Donald Trump megválasztott elnöknek.
A választási kampány "nagy nyugtalanságot" okozott az Egyesült Államokban, de a kampány vége egyben annak a reménynek a kezdete is, hogy az új elnök "belép a transzatlanti együttélés hagyományába", amely nemcsak érdekeken alapul, hanem egyetemes értékeken is.
Lehet remélni, hogy a választási kampány időszakával ellentétben megmutatkozik ezen értékek folytonossága "az Egyesült Államokban, a szabadság nagy hazájában" - tette hozzá a német államfő.
Mint mondta, meglehetősen nyilvánvaló, hogy a következő amerikai elnöki mandátum ideje alatt új kihásokkal szembesül Németország és Európa, és nagyobb felelősséget vállal egyetemes értékeinek megőrzésében és védelmében. Ez "próbatétel" lesz, és az Atlanti-óceán mindkét partján igazodni kell majd az új helyzethez.
Joachim Gauck táviratban is gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. Németország soha nem felejti el, hogy az Egyesült Államok mindig kiállt szabadságáért és egységéért, és a két népet hosszú és szilárd barátság köti össze - áll a német államfő táviratában, amely szerint a két ország bizalmon alapuló és intenzív együttműködésének továbbra is központi jelentősége lesz a globális kihívások leküzdésében.