2024. április 24., szerda

Eszmék, érvek, értékek ütköztetésének helye

Bemutatkozott a tartományi parlament legújabb frakciója

Alternatíva a Vajdaságért–Magyar Mozgalom–VMDK néven alakult nemrégiben új képviselői csoport a Tartományi Képviselőházban, a frakció célkitűzéseit a tegnapi újvidéki sajtótájékoztatón ismertették. A képviselői csoport tagjai: dr. Korhecz Tamás frakcióvezető, Jelena Balašević frakcióvezető-helyettes, Csonka Áron, mgr. Arsen Kurjački és Amir Bislimi képviselők. A csoport létrehozásáról szólva Korhecz elmondta, az nem technikai okokból jött létre a kényelmesebb parlamenti politizálás érdekében, hanem egy hosszasan egyeztetett politikai platform alapján, mely újfajta hozzáállást szeretne képviselni. Az európai parlamentarizmus elvei mellett foglalnak állást, figyelembe veszik a különbözőségeket. Autonómnak számítanak a képviselőik, de meg fognak kísérelni minden alkalommal közös álláspontot képviselni egy-egy téma kapcsán. Nincs központi irányítás és párturalom – mondták el –, a saját véleményük szószólói lesznek, és olyan politizálást szeretnének népszerűsíteni, amelyben a parlament valóban a legfontosabb intézménye lenne a tartománynak, nem minden a kormányban dőlne el, formális szerepkörrel felruházva a képviselőházat. Ellenzéki frakcióként kívánnak működni, de nem utasítják el a kormány jó javaslatait csak azért, mert nem részei a hatalmi koalíciónak.

Arsen Kurjački, Jelena Balašević, Korhecz Tamás, Amir Bislimi és Csonka Áron a tegnapi sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Arsen Kurjački, Jelena Balašević, Korhecz Tamás, Amir Bislimi és Csonka Áron a tegnapi sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Jelena Balašević a Demokrata Párt tagja volt korábban. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy mint minden döntése esetében, erről is kikérte édesapja, Đorđe Balašević véleményét, és azt a tanácsot kapta tőle, hogy hagyja ott a korábbi pártját. Csonka Áron, a VMDK elnöke hangsúlyozta: a frakció hivatalos nevében is szerepel a magyar megnevezés, ami szerinte a gyakorlati alkalmazását bizonyítja az elvek szintjén vállalt politizálásnak. Arsen Kurjački, az Elég volt! mozgalom korábbi tagja visszautasította a kizárásának indoklásában szereplő vádakat, s azt mondta, azért kellett távoznia, mert nem békült ki a központi pártigazgatással, amilyennel az új frakcióban nem kell találkoznia majd.

@k = „NINCS KÖZÜNK A MAGYAR SZÓ HONLAPJÁVAL TÖRTÉNTEKHEZ”

Lapunknak adott nyilatkozatában Korheczet, közéleti témákat érintve, a Magyar Szó internetes címének átvételéről is megkérdeztük és a Pásztor István által adott hétvégi interjú kapcsán is, melyben a VMSZ elnöke egyebek mellett azt mondta: a magyar politikai ellenzékkel való párbeszédnek egyelőre nem látja lehetőségét. Közölte, a Magyar Szó honlapjával történtekről a médiából tud, s a változásokhoz a Magyar Mozgalomnak semmi köze sincs. Mint mondta, visszautasít minden olyan utalást, amely akár pozitív, akár negatív értelemben kapcsolatba hozná az MM-et a régi domain jelenlegi használatával. Elismerte, hogy az MM tagjai írnak a létrejött új honlapnak, de ez nem azt jelenti, hogy a civil szervezetnek bármi köze lenne a létrejöttéhez. Mint mondta: információi szerint a Magyar Szó szellemi tulajdona nem lett eltulajdonítva, egy magántulajdonban lévő domainről van szó, amit nem lophatott el az, akié. A tulajdonos affinitásaira sem hatott ki a szervezet – közölte. A párbeszéddel kapcsolatban kifejtette: értetlenül áll Pásztor nyilatkozata előtt, mert szerinte nem lehet elzárkózni a dialógus elől olyan alternatívával, amely megszerezte a választásokon a magyar szavazatok 15–20 százalékát. Visszautasította a mocskolódásra vonatkozó vádakat is.