2024. április 26., péntek

Nem hisznek a politikusoknak

A lakosság 40 százaléka elégedetlen a kormány munkájával

A polgároknak több mint a fele, mintegy 67 százaléka szerint a politikusok nem mondanak igazat – derült ki abból a felmérésből, amelyet a CRTA civil szervezet az áprilisi választásokat követően az Ipsos Strategic Marketinggel együttműködve folytatott. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a polgároknak mintegy a 30 százaléka elégedett a kormány munkájával, 40 százalékuk viszont nem.

Ennek ellenére a felmérés szerint a lakosság egyharmadát foglalkoztatja a politika, ezt támasztja alá az is, hogy nőtt a polgárok részvételi aránya a politikai megmozdulásokban, 16 százalékuk aktív az aláírásgyűjtésekben, 56 százalékuk kész aláírásával támogatni a pártok valamelyikét. A Crta szerint az adatok arra utalnak, hogy a polgárok hisznek abban, hogy változtathatnak a sorsukon.

A polgárok tájékozottsága eléggé foghíjas, csupán 26 százalékuk tudta például, hogy hány éves mandátummal rendelkezik az államfő. Legkevesebbet a tartományi kormányról tudnak, legtöbb információval az országos politikai helyzetről rendelkeznek, valamint a saját önkormányzatukról.