2024. április 24., szerda

Hideg-meleg országjelentés

Szólásszabadság, emberi jogok, államadósság, korrupció – az EB ezeken a területeken vár el nagyobb igyekezetet a belgrádi vezetéstől

A gazdaság területén Szerbia jól teljesített, a jogállamiság tekintetében azonban van még tennivalója az államvezetésnek, értékelte aktuális országjelentésében az Európai Bizottság. A szólásszabadságot ezúttal is a negatívumok listáján tüntették fel, mint szinte mindig a korábbi országjelentésekben.

A dokumentumot Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos az Európai Parlament külügyi bizottságának mutatta be. Intézkedéseivel a szerb kormány csökkentette az államháztartási hiányt, előrelépéseket tett meg a piacgazdaság erősítésének irányába, részben pozitív változásokat eszközölt ki az állami vállalatok átszervezésének folyamatában, értékelik az országjelentésben, amelyben a gazdaság és a pénzügyek témájához kapcsolódóan részben negatívan értékelik az államadósság mértékét.
A Belgrád–Pristina párbeszéd, mint máskor is, sarkalatos szakasza a jelentésnek. A meglátások szerint a párbeszéd folyamatában továbbra is nagy elszántsággal kell hozzáállni az eddigi megállapodások alkalmazásához. Ami a szerbiai közigazgatást illeti, Hahn értékelése szerint részleges fejlődés valóban megfigyelhető ezen a területen és az is tény, hogy a szerb kormány az előrehozott parlamenti választásokat követően is az európai integráció útján maradt, ám a szerbiai közigazgatás továbbra sem annyira korszerű, mint lehetne és továbbra is túlságosan hangsúlyos politikai befolyás nehezedik erre a területre.
A törvényhozás minősége is hagy kivetnivalót maga után, nem beszélve arról, hogy a törvényhozói hatalomnak kifejezettebben kellene eleget tennie a végrehajtó hatalom feletti ellenőrzési hatáskörének.
Az alapjogok, beleértve ebbe a kisebbségi és az emberi jogokat, tiszteletben tartásának megteremtődtek az alapfeltételei, viszont az alkalmazás terén nagyobb következetességet várnak el Szerbiától, különös tekintettel a roma populációra. Az igazságszolgáltatás reformját, a sajtószabadságot, a szólásszabadságot, a korrupció ellenes küzdelmet azok a területek között említik, amelyek további odafigyelést és igyekezetet igényelnek. A migrációs válsággal is foglalkoznak a jelentésben, rámutatva, hogy Szerbia továbbra is kész a szomszédos országokkal együttműködve kezelni a problémát és elhelyezni a migránsokat.