2024. április 25., csütörtök

Hol apadnak, hol stagnálnak a megáradt folyamok

Az ország déli és délkeleti részén további kiadós esőzés várható

Az ország délkeleti részén továbbra is narancssárga meteorológiai riasztás van hatályban a kiadós esőzés miatt. Prokupljeban rendkívüli helyzetet rendelt el a helyi válságstáb, hiszen a megáradt és több helyen is medréből kilépő Toplice egyelőre nem apad.

A válságstáb szerint a helyzet komoly, ám nem aggasztó.
Tutinban ma valamelyest jobb a helyzet, a hétfőn kiöntött folyamok elkezdtek visszatérni medrükbe, a lakosság pedig nekilátott a kár elhárításának, a sár eltakarításának. A Vidrenjak és a Pečaonica folyók vízszintje folyamatosan apad.
A helyzet Novi Pazar, Sjenica, Kruševac környékén is jobb, mint tegnap ilyenkor volt, a folyók és a záporpatakok mindenhol apadnak. A Kopaonik térségében a heves esőzés sziklaomlást idézett elő, mára minden utat sikerült felszabadítani, így a közlekedés zavartalanul bonyolódik.
A Szerbia és Montenegró közötti határvonal környékén egyelőre nem lélegezhet fel a lakosság. Brodarevóban tíz családi házat öntött el a víz, a Prijepolje község területén fekvő Zalugában pedig 30-at. Az Ibar Raška és Kraljevo között lépett ki medréből és elöntött egy sportpályát. Az ibari úton Žarče közelében kőomlás miatt csak egy sávban közlekedhetnek a gépjárművek.
A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint az ország déli és délkeleti régiójában ma és az éjszaka folyamán újabb 30 liter eső eshet négyzetméterenként.