2024. április 19., péntek

Áradások Dél- és Közép-Szerbiában

A helyzet több helyen súlyos, de (még) nem aggasztó

A két napja tartó esőzések miatt megduzzadtak a folyók Dél- és Közép-Szerbiában, és néhány helyen ki is léptek a medrükből. A délnyugati Tutinban 12 embert kellett evakuálni, miután kiöntött a Vidrenjak folyó, és három iskolát, tíz házat, valamint egy ipari parkot teljesen elárasztott a víz. A közeli Sjenicában tíz épületet ürítettek ki. A közép-szerbiai Kruševacnál is kiöntött egy folyó, a Kopaoniknál pedig földcsuszamlások nehezítik a közlekedést.

A hidrometeorológiai intézet előrejelzése szerint a következő napokban is folytatódik az esőzés, így nőni fog a vízállás a Limen, Ibaron, Timokon, Dél-Moraván, valamint a Nyugat-Morava felső szakaszán. A várakozások szerint nem kell szélsőséges helyzetektől tartani, a szokásos készültség egyelőre elegendő.

Tutinban a helyzet meglehetősen súlyos, de urai vagyunk a helyzetnek – nyilatkozta Šemsudin Kučević községi elnök. Az áradás miatt a Tutin–Mehov Krš útszakaszt is lezárták.

A helyzet a város alsó részében súlyos. Itt szinte a város fele víz alatt van, a buszállomás és a középiskola területén pedig még kritikusabb a helyzet. Az önkormányzati válságstáb állítólag arra is felkészült, ha a további esőzés további áradásokat okoz.

SJENICÁT IS ELÖNTÖTTE A VÍZ

Sjenica község területén tegnap délig 48 milliméternyi csapadék esett, emiatt kiöntött a Grabovica záporpatak, több házat és udvart, valamint pincét is elöntött.

– A hatalmas vízmennyiség miatt kiöntött a csatornahálózat is, ez tovább nehezíti a dolgunkat – magyarázta Muhedin Fijuljanin, Sjenica önkormányzatának elnöke.

A legnagyobb károk Bukrešben, a község központjában keletkeztek, valamint a Grabovica patak és a Jablanica záporpatak közelében lévő településeken. Az áradás miatt lezárták a Sjenica–Nova Varoš útszakaszt, valamint Vapa faluban vészhelyzetet hirdettek.

A KOPAONIK TERÜLETÉN 67 MILLIMÉTER ESETT

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint tegnap éjszaka óta a Kopaonik területén összesen 67 milliméter csapadék esett, Zlatibor környékén 33. Dragiša Broćić, a Morava-körzet válságstábjának vezetője megjegyezte, náluk egyelőre nem kell nagyobb veszéllyel számolni. Más közeli községekben kisebb-nagyobb áradások okoztak problémát, több helyen a tűzoltók is kimentek a helyszínre.

A Morava környékén átlag 50–80 centiméterrel emelkedett a folyók vízszintje.

A HELYZET ELLENŐRZÉS ALATT ÁLL

Predrag Marić, a belügyminisztérium vészhelyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője elmondta, urai a helyzetnek, az illetékes csapatok már hétfő óta a terepen vannak.

– A hidrometeorológiai intézet figyelmeztetése után, azaz még vasárnap mozgósítottuk első egységeinket – magyarázta Marić, és elmondta, a legtöbb csapadék Novi Pazarban, Sjenicán és Tutinban esett.