2024. március 28., csütörtök

A kastély a falu lehetősége

Zombor polgármester asszonya, Dušanka Golubović munkatársaival és a kommunális közvállatok igazgatóival Regőcén (Riđica) tett látogatása során a falu gondjai mellett a kihasználható lehetőségek felől is érdeklődött.

A több mint 200 éves kastély (Fotó: Fekete J. József)

A több mint 200 éves kastély (Fotó: Fekete J. József)

Milica Vagić, a helyi közösség tanácsának elnöke az illegális szemétlerakó helyekre panaszkodott, amelyeknek a fölszámolásához jól jönne a városi közvállalatok segítsége. Ugyancsak problémát jelent az utak melletti cserjés, mert miatta áttekinthetetlen az út, veszélyes a közlekedés.
Nikola Pajić, a Čistoća kommunális közvállalat igazgatója szerint jövőre alaposabban és könnyebben fölszámolhatják az illegális szemétlerakó helyeket, mert 2017. január 1-jén megnyílik az úgynevezett Zöld Alap, amiből finanszírozható lesz ez a tevékenység is.
Goran Nonković, a Prostor kommunális közvállalat igazgatója beszámolt arról, hogy jelenleg azon üzlethelyiségek összeírásán dolgoznak, amelyeknek nincsen külön villanyórájuk, fölülvizsgálják a zöldpiaci árusítás szabályait, valamint a használaton kívüli sváb és zsidótemető státuszának meghatározásán is munkálkodnak.
A helyi közösség titkára, Marko Gundić hangsúlyozta, hogy a település vízellátása kiváló. A kulturális tevékenységről szólva kiemelte, hogy két művelődési egyesülete is van a falunak, pénze azonban egyiknek sincs, és a művelődési ház is fölújításra szorul. A polgármester asszony megdicsérte az amatőrök önzetlen tevékenységét, és emlékeztetett arra, hogy nemcsak a város pénzével kell számolniuk, hanem pályázniuk kell a tartományi és köztársasági alapoknál.
Az egykori Kovách-uradalom területén álló, 1806-ban épült kastélyt a falu potenciáljának tekintik a helyiek. Elképzelésük szerint múzeummá lehetne alakítani, itt kaphatnának helyiségeket az egyesületek, a pince pedig alkalmas a híres regőcei bor kóstolására, vagyis növelhetné a település idegenforgalmi értékét.