2024. április 20., szombat

Megtelt a zombori befogadóközpont

Noha még nem fejeződtek be a munkálatok az egykori katonai létesítmény épületén, amit németországi támogatással a migránsok elhelyezésére adaptál a város, a Menekültügyi Biztosság átvette a befogadóközpont irányítását, és a hétvégén beköltöztetett 122 migránst, zömmel nőket és gyerekeket.

Noha az épület befejezetlen, mégis funkcionális, ahol megpihenhetnek és várakozhatnak Nyugat-Európába tartó útjukon, mindaddig, amíg Magyarország területére léphetnek.
A migránsok beköltöztetését követően értekezletet tartott a város migrációs tanácsa.
– A befogadóközpont immár nem a város, hanem a Menekültügyi Biztosság irányítása alatt áll. A migrációs tanács úgy értékelte, hogy a biztonsági helyzet kielégítő szinten van, és hogy mindenki a saját területén, így a rendőrség, az egészségügy, a vöröskereszt, mindent megtesz polgáraink békés álma érdekében – nyilatkozta Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya.
Zombor polgármestere kijelentette, hogy figyelik a helyzetet, ugyanis a migránsok ezúttal nem átutazóban vannak városukban, hanem hosszabb tartózkodásukra kell fölkészülniük.
– Rajtunk áll, hogy mindent megtegyünk a polgárok biztonsága és nyugalma érdekében, de az is, hogy a migránsok is megkapjanak mindent, amire szükségük van – nyilatkozta Dušanka Golubović.
– Jelenleg afganisztáni családokat helyeztünk el a befogadóközpontban, 27 nőt, 28 férfit és 68 gyermeket. Mindannyian regisztráltak, rendelkeznek a magyarországi belépéshez szükséges okmányokkal és sorszámmal, onnan majd Németországba veszik az irányt. Az előrelátások szerint kb. egy hónapot töltenek majd Zomborban. A mostani létszám kissé meghaladja a maximumot, eddig szavatolhatjuk a higiéniát, a tisztaságot és biztonságot. Tekintettel, hogy a migránsok között sok a gyerek, könnyebben megoldottuk az elhelyezésüket – hallottuk Zlatko Milićevićtől, a Menekültügy Biztosság zombori megbízottjától.
A menekültekről elhelyezésüktől fogva a Vöröskereszt helyi szervezete is gondoskodik.
– Mi élelmezzük a központban elhelyezett migránsokat, napi három étkezést tudunk biztosítani. Az élelmet a Szerbiai Vöröskereszt és a belgrádi Help humanitárius szervezet biztosítja – mondta Biljana Klipa, a Vöröskereszt városi szervezetének titkára.
A városvezetés delegációja, élén a polgármester asszonnyal személyesen győződött meg a migránsok elhelyezésének körülményeiről.