2024. április 25., csütörtök

Kerékpározz biztonságosan!

Az Éjjeli kerékpározás elnevezésű akció során a közlekedési rendőrség és az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés tagjai biciklilámpákat osztogattak a bicikliző polgároknak.

Nagyon fontos, hogy kerékpárunkon legyen első lámpa, hátul pedig a lámpán kívül fényvisszaverőre (macskaszemre) is szükség van (Ótos András felvétele)

Nagyon fontos, hogy kerékpárunkon legyen első lámpa, hátul pedig a lámpán kívül fényvisszaverőre (macskaszemre) is szükség van (Ótos András felvétele)

Az akció során több mint 300 lámpát és 200 fényvisszaverő lámpát osztottak szét a biciklizők között, ezzel egy időben a rendőrség ellenőrizte a Felszabadulás sugárúton, a Szentendrei úton, az Európa sugárúton, és a limáni parkban kerékpározók felszerelését.

A legtöbb kerékpározó a Szentendrei úton szerette volna megkerülni az ellenőrzést, a legfiatalabb szabálytalanul, felszerelés nélkül bringázó kiskorút (12 éves) pedig az Európa sugárúton csípték el. Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés aktivistái arra kérték a polgárokat, vegyenek maguknak biciklilámpát, az ajándékba kapott fénytesteket pedig adják tovább azoknak az ismerőseiknek, kiknek kerékpárján nincs megvilágítás, és ezáltal is népszerűsítsék a biztonságos közlekedést. A rendőrség figyelmeztetésben részesítette azokat a kerékpározókat, akiknek nem volt semmiféle megvilágításuk, a karhatalom képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy olcsóbb lámpát venni, mint kifizetni a büntetést. A biciklilámpa kb. 300 dinárba kerül, míg a büntetés 3000 dinár.

Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés kutatásai szerint 2012 októberében az újvidéki kerékpárosok 75 százaléka nem rendelkezett megfelelő megvilágítással. A szerbiai kerékpárosok egyesületei többször is tiltakoztak az ellen a kezdeményezés ellen, mely szerint kötelezővé tennék a láthatósági mellény használatát a kerékpárosok számára – írta a Dnevnik napilap. Az egyesületek síkraszállnak a kerékpárok megvilágításának feljavításáért, és véleményük szerint kötelezővé kell tenni a kerékpár szabályszerű megvilágítását.

A kerékpárok megvilágítását hirdető kampány keretében több előadást tartottak a közlekedésbiztonság témájára, a legtöbb önkéntes a Heroj Pinki Közlekedési Középiskolából érkezett, leginkább az idősek érdeklődtek a téma iránt. Az önkéntesek tematikus plakátokat terveztek, ezeket nemsokára városszerte kiragasztják, valamint videót is készítettek a kerékpárok megvilágításáról.

Az Éjjeli kerékpározás elnevezésű projektumot az önkormányzat, a városi ifjúsági- és sporthivatal és a Heinrich Böll Alapítvány támogatta, az akció társfinanszírozói pedig a Belügyminisztérium, a Capriolo vállalat és a Közlekedésbiztonsági Ügynökség.