2024. április 25., csütörtök

A magyar csodazongora Szabadkán

Vasárnap kezdődik a Nemzetközi Zongorafesztivál

Az Electe Egyesület koncertévadának soron következő eseménye, a Nemzetközi Zongorafesztivál vasárnap kezdődik és 17-én ér véget. A hangversenyekre a városháza dísztermében kerül sor minden este 20 órai kezdettel. Bérleteket a Ravel cukrászdában lehet vásárolni 500 dináros áron, jegyek korlátozott számban a helyszínen is válthatók 200 dinárért. Az idei műsort Miloš Radović, az Electe Egyesület elnöke és Görög Noémi művészeti igazgató ismertette. Ahogyan azt hallhattuk, a rendezvénysorozaton nemzetközileg elismert előadóművészek, fiatal ígéretes zongoristák lépnek fel Macedóniából, Magyarországról, Horvátországból, Németországból és Szerbiából.

Görög Noémi és Miloš Radović a Nemzetközi Zongorafesztivál műsorát ismerteti (Fotó: Gergely Árpád)

Görög Noémi és Miloš Radović a Nemzetközi Zongorafesztivál műsorát ismerteti (Fotó: Gergely Árpád)

A fesztivál első napján, vasárnap, Érdi Tamás zongoraművészt hallhatjuk. Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész, koraszülöttként egy hibás inkubátorban veszítette el látását, de már egészen kis korában megmutatkozott a tehetsége és kiváló érzéke a zongorázáshoz. Műsorán Liszt, Chopin, Debussy és Schubert művei szerepelnek.

Hétfőn, 14-én, Irina Naumovszka többszörösen díjazott macedón zongoraművész koncertjére kerül sor. Irina Naumovszka 2014-ben a belgrádi egyetem zeneművészeti karán szerzett doktori címet, műsorát Chopin, Brahms és Liszt művei alkotják.

Kedden, 15-én, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész lép fel, aki a saját nevével fémjelzett zongorán játszik. A Bogányi-zongorát megközelítőleg két éve mutatták be a budapesti Liszt Ferenc zeneakadémián. Több mint ötven újítás található a zongora mechanikai részében, de a legfontosabb változás az, hogy a rezonáns nem fából, hanem karbon-kompozitból készült. A hangszer teljesen egyedi formájú és felépítésű, magyar csodazongoraként is emlegetik. A művész nemcsak hangversenyezik, hanem beszél is az újításokról, ennélfogva a fellépése különleges élménynek ígérkezik. Bogányi Gergely Liszt-művek megszólaltatásával mutatja be zongorája egyedi hangzását.

Szerdán, 16-án Tonja Čuić horvátországi, jelenleg Németországban élő, szintén többszörösen díjazott zongoraművész játszik. Egy egészen különleges, tartalmas esttel készült, műsorát Schubert, Janáček és Ligeti György művei alkotják.

A fesztivál zárónapján zongora kettősöket hallhatunk, a Becker Piano Duo Németországból, az Ingmar Piano Duo pedig Újvidékről érkezik. Műsorukon népszerű klasszikus művek és populáris zenei alkotások átiratai szerepelnek.