2024. március 29., péntek

Tízéves az Amerikai Kuckó

A társalgási órák a legnépszerűbbek – Továbbra is ingyen kölcsönözhetők az angol nyelvű könyvek, folyóiratok

Tíz évvel ezelőtt, 2006 októberében nyílt meg a szabadkai Városi Könyvtár keretében az Amerikai Kuckó. A részleg, amely azóta sikeres programokat, nyelvtanfolyamokat, kiállításokat, műhelyeket szervez, ma is nagyon népszerű. Csaknem négyezer tagja van, a könyvek, folyóiratok, filmek száma pedig szintén eléri a négyezret, tagsági díj pedig nincs, bárki ingyenesen látogathatja a kuckót.

Andrej Kunkin: Nagyon jó együttműködés alakult ki a civil szektorral (Fotó: Gergely Árpád)

Andrej Kunkin: Nagyon jó együttműködés alakult ki a civil szektorral (Fotó: Gergely Árpád)

Sokat fejlődött és nagy projektumokban is részt vett az Amerikai Kuckó, mondja lapunknak Andrej Kunkin, a szabadkai Amerikai Kuckó programkoordinátora.

– Az Amerikai Kuckó tulajdonképpen egyfajta kulturális hidat képez az Egyesült Államok és az adott ország között, hiszen a világon több mint 800 Amerikai Kuckó működik, Szerbiában pedig összesen nyolc. Igyekszünk, hogy ez ne csak a Városi Könyvtár klasszikus részlege legyen, hanem hogy valóban egy kuckó legyen, ahol a tagjaink, a gyermekektől kezdve a nyugdíjas korosztályig jól érezzék magukat. A könyveken kívül filmeket, animációs és dokumentumfilmeket is lehet kölcsönözni, valamint 25 folyóiratból is lehet válogatni, amelyeket rendszeresen eljuttatnak nekünk. Itt válogathatunk a férfi és női magazinok, az ismeretterjesztő, lakberendezési és más kiadványok közül is – magyarázza Andrej Kunkin.

A programkoordinátor azt mondja, a legnépszerűbb programjuk az angol társalgási óra, ahol felnőttek számára két szinten, alap és haladó szinten szervezik meg hetente ezeket a beszélgetéseket. A gyermekeket pedig a gyermekklubba, vagyis a Kid’s Clubba várják minden szombaton.

Az Amerikai Kuckó egyik feladata az amerikai kultúra népszerűsítése (Fotó: Gergely Árpád)

Az Amerikai Kuckó egyik feladata az amerikai kultúra népszerűsítése (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon jó együttműködés alakult ki a szabadkai civil szektorral, itt elsősorban a Holdsugár Alapítványra gondolok, akikkel nagy projektumokat valósítottunk meg. Aztán a helyi graffitisekkel összefogva kidíszítettük a Népszínház körüli falat, és sportrendezvényeket is szerveztünk. Kiállításokat is szervezünk folyamatosan, a Jazzik fesztivál alatt dzsesszfotó-kiállítás volt nálunk, és műhelymunkákat is tartottak itt, hiszen ez is az amerikai kultúra népszerűsítése, ami az Amerikai Kuckó feladata is.

Szabadkán van egy kis amerikai közösség, amely rendszeresen megajándékozza a kuckót különböző kiadványokkal, tagjai előszeretettel tartanak előadásokat is, elsősorban az angol nyelv és kultúra tematikájában. Az Amerikai Kuckó segíti a fiatalokat abban is, hogy az Egyesült Államokban vállaljanak diákmunkát.

– A legújabb nagy projektünk az Angol Nyelvtanulás Európai Központjával közösen valósul meg. Az ingyenes nyelvtanfolyamra még lehet jelentkezni, mintegy 120 jelentkező már van, négy kezdő, valamint egy haladó csoport is indul. Mindazok, akik befejezik ezt a tanfolyamot, egy elismert diplomát kapnak, amellyel bátran pályázhatnak különböző munkalehetőségekre. A tanfolyam és az elismervény megszerzése is ingyenes, 1500 dinár az a DVD, amelyet havi szinten meg kell vásárolni és tulajdonképpen a házi feladatokat, gyakorlatokat tartalmazza.

A kuckóban a szakkönyvek, enciklopédiák a helyszínen böngészhetők, a szépirodalom, folyóiratok és filmek pedig ingyenesen kölcsönözhetők. Már egészen pici kortól, képeskönyvek által meg lehet ismertetni a gyermekekkel az angol nyelvet. Az Amerikai Kuckóban a könyvkölcsönzés mellett pedig számítógépeket is lehet használni.