2024. április 18., csütörtök

Török puccskísérlet - Az EU aggodalommal figyeli a törökországi fejleményeket

Az Európai Unió (EU) és tagállamai nagy aggodalommal figyelik a legújabb törökországi fejleményeket - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli nyilatkozatában kedden.

Mogherini aggasztónak nevezte a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét, valamint a véleménynyilvánítás további korlátozását, beleértve a közösségi médiát is.

Kiemelte az újságírók ellen kiadott elfogatóparancsokat, amelyek érintették a Cumhuriyet című török napilap főszerkesztőjét és szerkesztőségének több tagját.

Aggodalmát fejezte ki továbbá amiatt, hogy a török hatóságok őrizetbe vették a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) két társelnökét és 9 parlamenti képviselőjét, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy "terrorista propagandához" kapcsolható bűntényről.

Mindezek olyan fejlemények, amelyek gyengítik a jogállamiságot, nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, és nehezítik a parlamentáris demokrácia működését, súlyosbítva a délkeleti területeken kialakult feszültséget is, és növelve a török társadalom megosztottságát - hangsúlyozta a főképviselő.

Aláhúzta ugyanakkor azt is, hogy az EU és tagállamai határozottan elítélik a diyarbakiri terrortámadást, és szolidaritásukat fejezik ki az áldozatoknak és családjaiknak. Kijelentette, az unió egésze határozottan úgy véli, hogy az erőszaknak és a terrortámadásoknak véget kell vetni, a fegyvereket le kell tenni. Az unió Törökország mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben - hangsúlyozta Mogherini.

Kiemelte, az unió és tagországai által terrorszervezetnek minősített szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni fellépés jogszerű, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a fellépés során teljes mértékben tiszteletben kell tartana a demokrácia és az arányosság alapelveit, valamint az emberi jogokat.

A hiteles politikai folyamatokhoz való visszatérés és a politikai párbeszéd elengedhetetlenek a demokrácia gyakorlásához és a régió stabilitásához - tette hozzá.

Mogherini hangsúlyozta: aggodalomra ad okot, hogy a török parlament májusban lehetővé tette számos parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen intézkedéseknek diszkriminációmentesnek kell lenniük, nem képezhetik politikai megfontolás tárgyát, és a mentelmi jog felfüggesztéséről kizárólag egyedi alapon szabad dönteni.

Arra emlékeztetett, hogy az unió és tagállamai elítélték a júliusi, kudarcba fulladt puccskísérletet, elismerve a szükséges válaszlépéseket is, de felszólították Törökországot, hogy mint uniós tagjelölt ország, kötelezettségvállalásaival összhangban garantálja a parlamentáris demokrácia működését, beleértve az emberi jogok védelmét, a jogállamiságot és az alapvető szabadságjog tiszteletben tartását is. Hangsúlyozták azt is, hogy mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz.

Mogherini hozzátette, az Európai Unió és tagállamai továbbra is figyelemmel kísérik a törökországi helyzetet, és készek arra, hogy minden szinten folytassák a politikai párbeszédet.