2024. április 16., kedd

Fontos városnegyedet foglalt el a hadsereg Aleppóban

A szíriai kormányerők egy fontos városnegyed elfoglalásával a legnagyobb sikerüket érték el az Aleppó bevételéért szeptember óta folytatott hadjáratukban - jelentették kedden szíriai katonai források és helyszíni megfigyelők.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy a hadsereg és szövetségesei teljesen az ellenőrzésük alá vonták a város délnyugati peremén fekvő, úgynevezett 1070 lakás negyedet és a körülötte emelkedő dombokat, valamint a Minian nevű falut. Ezeket a területeket nyár óta ostromolták a kormánycsapatok.

A város keleti felét védő két kormányellenes fegyveres csoport ugyanakkor azt közölte, hogy embereik még harcolnak, hogy visszafoglalják a területet. "A harcok még folynak az 1070 lakás negyede körül" - üzenték. A vereséget azonban elismerte az egyik szóvivőjük, Minian elvesztését viszont tagadta.

Az OSDH szerint az összecsapásokat légierő bevetése kísérte.

Egy kedd délutáni, moszkvai bejelentés szerint "a következő órákban" az orosz légierő gépei is bekapcsolódnak a harcokba Aleppónál. Orosz harci gépek október 18. óta nem hajtottak végre légicsapásokat Aleppó környékén.