2024. április 19., péntek

Milliókkal büntettek egy amerikai magazint

Az ok egy nemi erőszakról szóló kitalált történet

Hárommillió dollár kártérítést ítélt meg egy amerikai bíróság a Virginiai Egyetem egyik volt dékánhelyettesének, mivel egy magazinban azzal vádolták meg, hogy eltussolt egy csoportos nemi erőszakot, holott az valószínűleg nem is történt meg.

A charlottesville-i bíróság hétfői döntése értelmében a cikk szerzője, Sabrina Rubin Erdely szabadúszó újságíró kétmillió dollár, a fals riportot közlő, később azt visszavonó Rolling Stone magazin pedig további egymillió dollár jóvátételt köteles fizetni Nicole Eramo volt dékánhelyettesnek, aki a botrány nyomán most már csak adminisztrátor az Egyesült Államok egyik legrangosabb és legpatinásabb egyetemén.

A kéthetente megjelenő magazin 2014 novemberében, A Rape on the Campus (Nemi erőszak a kollégiumban) címmel közölt nagy visszhangot kiváltó riportot egy Jackie-nek nevezett lányról, akit a cikk szerint diáktársai csoportosan megerőszakoltak, de az egyetem vezetői "szőnyeg alá söpörték" az ügyet.

A légből kapott történet országos vitát váltott ki az amerikai egyetemeken előforduló nemi erőszakról.

A cikk után az egyetem belső vizsgálatot rendelt el, és eljárást indított a rendőrség is, de egyik vizsgálat sem állapított meg olyasmit, ami megerősítette volna, hogy bármi is igaz a történetből, ugyanakkor a nő vallomásában számos következetlenséget találtak.

Egy további vizsgálat azt állapította meg, hogy mind a szerző, mind a publikáló figyelmen kívül hagyta az újságírás és a közlés legelemibb szabályait is, például a hét állítólagos erőszakolót nem is próbálták megkérdezni, sőt a puszta létezésüket sem ellenőrizték.

A Rolling Stone 2015 áprilisában visszavonta a cikket, ugyanakkor a riportban befeketített dékánhelyettes rágalmazásért feljelentette a magazint és az újságírót, és csaknem nyolcmillió dollárt követelt az okozott erkölcsi és egyéb károkért. A kereset főleg azt kifogásolta, hogy a cikk csak az állítólagos eltussolásokra koncentrált, és a dékánhelyettest igyekezett feltüntetni az egész történet "főgonoszaként".