2024. március 29., péntek

Sokan vannak – egy jó ügy mögött

A Rákóczi Szövetség munkatársai kiosztották az ösztöndíjakat a magyar elsősöknek

A Rákóczi Szövetség – a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve – immár negyedik éve támogatja a magyar anyanyelvű, iskolába induló elsősöket, arra biztatva ezzel a határon túli szülőket, hogy a gyereküket magyar osztályba írassák. Tavasszal beiskolázási csomagot biztosítottak az előkészítőbe járó magyar gyerekeknek, tegnap pedig több mint harminc vajdasági településen 350 magyar elsősnek osztottak ki ösztöndíjat.

Az egyik ilyen ünnepséget a muzslyai Petőfi Sándor MME székházában tartották meg, ahol a közép-bánáti magyar elsősök fellépésükkel köszönték meg a Rákóczi Szövetség legújabb ajándékát, az ösztöndíjat.

– Első körben, a tavasszal, a Rákóczi Szövetség egy beiskoláztatási csomagot biztosított az akkor előkészítőbe járó diákok számára. Most pedig eme ösztöndíj kiosztására került sor. Itt, közép-Bánátban most ötvennégy ösztöndíjat fognak kiosztani a Rákóczi Szövetség képviselői. Sajnos az elmúlt évhez képest csökkent ez a szám, mondja Vidrács Krisztina, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

A gyerekek és szülők Nagybecskerekről, Szentmihályról, Erzsébetlakról és Muzslyáról érkeztek. Mint ahogy az erzsébetlaki Nagy Szilvia mondja, a faluban most két magyar elsős van, ennek ellenére élnek a jogukkal és kitartanak az anyanyelven való továbbtanulás mellett.

Szekulić Szilvia muzslyai szülő szerint a támogatás anyagi vonzatán túl az anyaország gondviselése és a rájuk való figyelése is fontos. A szórványban azonban az anyanyelven való iskoláztatás akkor is nehéz, ha arra megvan a lehetőség.

– Egy gyerek oktatása, nevelése egy általános iskolában és középiskolában nem igazán könnyű dolog, hisz tudjuk, hogy a szórványrészekben általában csak egy osztály nyílik. A szülők messze laknak az iskolától. A gyerekeknek városi járatuk nem igazán van. Így más úton-módon kell megoldani. Persze ezt támogatás nélkül nem lehet, mondja Szőke Árpád nagybecskereki szülő.

A nagycsaládok számára különösen jelentős minden támogatás. Szarvák Gabriellának tizenegy gyereke van. Most András fiával jött el, hogy felvegye az ösztöndíjat, amiből majd tanfelszerelést vásárol gyerekének.

A Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencében az idén összesen 5900 iskolakezdőt részesít támogatásban. Tavasszal minden olyan leendő elsőst igyekeztek megszólítani, akiről feltételezték, hogy beszél magyarul.

– Ezeken az eseményeken mindig meghatódunk, a szónak a legszorosabb értelmében. Mikor azt látjuk, hogy magyar–magyar összetartozás, az együttérzés az itt kicsúcsosodik. Hiszen mi nagyon sok, több mint háromszáz magyarországi települési önkormányzat, illetve számos hétköznapi ember, önkormányzati, parlamenti képviselő támogatását hozzuk el ebben a borítékban. Igaz, hogy csak tízezer forint, de azt igyekszik jelképezni és kifejezni, hogy sokan vagyunk egy jó ügy mögött, és hogy fontos, hogy az itt élő magyarok ne adják fel a magyarságukat. Amíg van magyar iskola, addig azt őrizzék meg, hiszen ez a záloga annak, hogy az itt születő magyar gyermekek ne veszítsék el a nyelvüket és kultúrájukat, mondja Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára.

A Rákóczi Szövetség munkatársai tegnap több dél-bánsági szórványtelepülésre is ellátogattak.