2024. március 28., csütörtök

Nyugtatón „tartott” idősek

„Teljesül a vágyam, mert a fiam értem jön” – mondta az idős asszony, akit egy illegálisan működtetett idősek otthonában szállásoltak el

A mintegy tíz nappal ezelőtt egy illegálisan működtetett pancsovai idősek otthonában történt tűzesetet követően hat törvénytelenül fenntartott idősek otthonára került lakat, erősítette meg Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter.

Ezekben a létesítményekben 140 idős embert szállásoltak el. Višnjička Banján egy polgár bejelentésének köszönhetően sikerült lefülelni az illegális otthont. Vulin a helyszínen köszönetet mondott az informátornak és hasonló, felelősségteljes magatartásra kérte a polgárokat, mert mint aláhúzta: az engedély nélkül fenntartott létesítményekben az idősek olykor életveszélyes körülmények között élnek.
– A vizsgálat első eredményét követően úgy tűnik, hogy ebben az otthonban olyan idősek is voltak, akiket akaratuk ellenére szállásoltak el itt. Remélem, hogy az ügyészség erre a részletre is kitér a vádemeléskor. Ezek az emberek nem kapták meg az alapvető orvosi ellátást és nem megfelelő, nem eberséges körülmények között éltek – fogalmazott Vulin.
A miniszter megismételte, hogy a szociálpolitikai minisztérium honlapján mindenki utánajárhat, hogy az országban működtetett idősek otthonai közül melyek rendelkeznek működési engedéllyel. Engedély nélkül működtetett otthonba adni az időseket életveszélyes és felelőtlen, szögezte le Vulin, aki azon a véleményen van, hogy nem csak a törvénytelen otthonok tulajdonosait kellene büntetőjogilag felelősségre vonni, hanem azokat is, akik ilyen helyre küldik idős szüleiket, hozzátartozóikat.
A Višnjička Banján működtetett illegális idősek otthonában 20 időset helyeztek el. Mivel a létesítményben csak 19 ágy volt, egy néni a nappaliszobában, a kanapén aludt. A létesítmény semmiféle szempontból nem felelt meg a tűzvédelmi előírásoknak, tűzoltó készülék sem volt egyik helyiségében sem. A létesítmény tulajdonosa egy húszéves fiatalember. A létesítményt gazdasági társaságként jegyezték be idén februárban.
Az egyik lakó, egy hetvenéves asszony, azt mondta, hogy fivére belegyezése nélkül költöztette az otthonba. Bár rendszeresen kellene gyógyszereket szednie, az otthonban csupán nyugtatót, Bromazepamot kap és orvos sem látta még egyszer sem. Egy másik asszony is azt állította, hogy beleegyezése nélkül költöztették az otthonba. A gyerekei azt mondták, kórházba viszik, viszont ebben az otthonban kötött ki.
Egy néni pedig szinte boldog volt amiatt, hogy az otthont bezárják, mert mint kifejtette: „Teljesül a vágyam, mert a fiam értem jön”.