2024. március 29., péntek

Mentési akció az elöntött házakból

A Toplica vízszintje tíz óra leforgása alatt két méterrel emelkedett

Bár Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének igazgatója kora délután még azt mondta, semmi ok a pánikra, mivel a heves esőzéssel sújtott térségekben stagnál a vízhelyzet, Tutin községben az elmúlt órákban 14 személyt kellett kimenteni otthonából.

Tutinban a Vidrenjak folyó lépett ki medréből. Rövid idő alatt víz alá került három oktatási intézmény, tíz lakóépület és a teljes ipari zóna. A Tutin és Mehov krš közötti úton egyáltalán nem lehet közlekedni, ugyanis bizonyos részein a víz mélysége már a fél métert is meghaladja. Rahman Cekić, a helyi válságstáb tagja szerint a víz elkezdett visszahúzódni, viszont ennek ellenére is állandó készültségben vannak. A környéken, a Pešter-platón ma több iskola kapuja is zárva maradt.
Sjenica községben a Vapa tíz családi házat öntött el. Ebben a térségben az éjszakai órákban négyzetméterenként 50 liter eső esett.
Kruševac környékén még rosszabb a helyzet, ott egy éjszaka alatt négyzetméterenként 52,5 liter eső esett és kilépett medréből a Ribarska folyó. Itt egyelőre három családi ház van veszélyben és a Kaonik–Velika Šiljegovac közút. A Nagy–Morava vízszintje egyelőre csak jelentéktelen mértékben növekedett, viszont Jasika falu környékén részben kilépett medréből.
A Kopaonikon az elmúlt 24 órában 67,5 liter eső esett négyzetméterenként. Ebben a térségben elsősorban sziklaomlások jellemzőek, ezért Jošanička Banja és Brus környékén akadozik a közúti forgalom.
A toplički körzetben több záporpatak is kilépett medréből, Prokuplje községben Donja Trnavi, Gojinovac és Potočić falukban. Ezen a területen tíz óra leforgása alatt 60 liter eső esett négyzetméterenként, ezért a Toplica folyó vízszintje csaknem két méterrel megemelkedett, viszont továbbra sem éri el a rendes árvízvédelmi készültség szintjét.