2024. április 19., péntek

Megteltek a hazai befogadóközpontok

Hatágyas szobában 13 tagú család alszik, egyesek csak a folyosón kapnak helyet, nem megfelelő az egészségügyi ellátás sem

Mintegy 7–10 ezer migráns és menekült van jelenleg Szerbiában, közülük 4600-an tartózkodnak a befogadóközpontok valamelyikében – jelentette ki Radoš Đurović, a menedékkérők megsegítésével és védelmével foglalkozó központ vezetője. Arról is beszélt, hogy a ruhatetű megjelenése miatt tervezett mozgásszabadság-korlátozás helyett az államnak inkább olyan intézkedések foganatosításán kellene gondolkodnia, amelyek a befogadóhelyek tisztasági körülményein javítanának. A központ igazgatója szerint megteltek a hazai elszállásolási kapacitások, ezért az országnak két területen kellene sürgős intézkedéseket foganatosítani: növelni a befogadásra alkalmas helyek számát és javítani a higiéniai feltételeken. Rendkívül fontosnak mondta általános értelemben is hozzáférhetőbbé tenni az egészségügyi ellátást a migránsok és menekültek számára. Ezzel egyrészt a menedékkérők egészségügyi helyzetén is javítanának, de a szerbiai állampolgárok is nagyobb védelemben részesülnének. A mozgásszabadság korlátozása szerinte azért sem elfogadható megoldás, mert a ruhatetű, a himlő és a rüh azokban a központokban ütötte fel a fejét, ahol a minimális higiéniai feltételeknek sem feleltek meg a körülmények.

– Nem egy olyan helyzettel álltunk szemben, hogy az utcán kóborló bevándorlók nem akarták alávetni magukat orvosi vizsgálatnak. A helyzet az, hogy a rendszer nem volt képes szavatolni a megfelelő ellátást ezeknek az embereknek. Megjelentek a betegségek egyes központokban, majd átterjedtek más központokra is.

Egyre nehezebben jutnak hozzá a bevándorlók a menedékkérelemhez szükséges dokumentumokhoz, s ez további gondokat okoz, hiszen az egészségügyi intézmények nem tudnak segíteni rajtuk még akkor sem, ha maguk a migránsok fordulnak hozzájuk segítségért, hiszen papírok híján nem tudják az egészségházak igazolni az ellátást.

A kapacitások megteltek, és sürgősen lépni kell. Vannak olyan központok, ahol hatágyas szobában alszik 13 tagú család, mások meg csak a folyosón kaptak helyet – ismertette a részleteket Đurović.

Mint ismeretes, a nyugat-balkáni útvonalon található országok még márciusban fokozatosan lezárták a határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be jelenleg, akik a jogszabályoknak megfelelően, útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ezekben az államokban akarnak menedéket kérni. Közben Magyarország is szigorított a menekültek fogadásának feltételein, újabb kerítést épített, és csökkentette a határon átengedett bevándorlók számát, növelve ezzel a Szerbiában rekedtek számát.