2024. április 24., szerda

Leölték Békés megyében a kilencezer pulykát a madárinfluenza miatt

Befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása a tótkomlósi állattartó telepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A megbetegedés miatt Japán, Izrael és Hongkong korlátozta egyes magyar baromfitermékek importját – nyilatkozta tegnap az országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Bognár Lajos ismertette, hogy a szakemberek tegnap fejezték be a tótkomlósi telep takarítását és fertőtlenítését, és a hatóság munkatársai felkeresték a három kilométeres zónában található nagy létszámú állattartó telepeket, és a héten mintát vesznek a háztáji állományokból is. A laboratóriumi vizsgálatok várhatóan a jövő hét elejére zárulnak.

A betegség lappangási ideje 1-2 nap, újabb megbetegedésről egyelőre nem kaptak bejelentést, így a főállatorvos szerint jó eséllyel sikerült megfékezni a járványt.

A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő – hangsúlyozta Bognár Lajos.

A Békés megyei állattartó telep 100 százalékos állami kártalanításban részesül, ám hogy ez mekkora összeg lesz, Bognár Lajos nem tudta megmondani. A kárbecslést a járási hivatal főállatorvosa végzi, és ő hoz majd kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget.

A helyettes államtitkár úgy tudja, a közepes méretűnek mondható tótkomlósi gazdaság magyarországi vágóhídra termelt; arról nincs információja, hogy az állományt a vágóhíd belföldi vagy külföldi piacon értékesítette volna.