2024. április 19., péntek

Pásztornap volt Muzslyán

A jószágtartás hagyományainak a felelevenítése mellett a kis, falusi közösségek termékeik bemutatására is alkalmat adott a muzslyai Pásztornap, amelyet XII. alkalommal szervezett meg szombaton a RÉMUSZ hagyományápoló egyesület.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

A szlovéniai Ptuj hagyományőrzői is bemutatkoztak a rendezvényen, de magyarországi és romániai vendégek is jelen voltak. A hagyományt próbálják megőrizni, másrészt bemutatni az értékeket, amelyeket kis közösségekben teremtenek.
– Ezeknek a termékeknek az értéke, minősítése kap itt helyet ma. Ez azért nagyon fontos, mert egy új korszakba nyilvánvalóan, hogy másként kell közeledni a hagyományokhoz, a szokásokhoz is. Ez pedig azt jelenti, hogy az értéken belül a minőséget kell megtalálni, a minőségen belül pedig az eladhatóságot – mondta a megnyitón Hajnal Jenő a MNT elnöke.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Libapásztorok, csordások, kondások, kanászok, juhászok, már csak magyar vezetéknevekben élnek. Az egykor megbecsült szakmák mai intenzív jószágnevelésben lassan kimúlnak. A rendezvény megpróbálja megőrizni az állattartás hagyományát.
A rendezvényen Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság igazgatója előadást tartott a helyi termékek védjegyeztetéséről, amire várhatólag Szerbiában is sor kerül a közeljövőben.