2024. április 26., péntek

Cirkusz a volt cirkuszos körül

„Eladó vagy elcserélhető (esetleg újvidéki ingatlanért) három medve, egy majom és egy jaguár”

A Szenttamáson élő, egykori Korona cirkusz tulajdonosától a felügyelők három medvét vettek el, amelyeket lehetetlen körülmények között tartott. A medvéken súlyos sérüléseket találtak.

A tartományi településrendezési- és környezetvédelmi titkárság felügyelősége arra az egyik, fővárosi lapban megjelent hirdetésre lett figyelmes, hogy egy „állattulajdonos vadállatokat árul, illetve cserél újvidéki lakásért. A hirdetés szerint „Eladó vagy elcserélhető (esetleg újvidéki ingatlanért) három medve, egy majom és egy jaguár”. A hétfői akció folyamán a felügyelőség lefoglalt három medvét, a majom és a jaguár után viszont még kutatnak.
Dušan Pajkić, a tartományi titkárság felügyeleti ügyekért felelős munkatársa elmondta, a felügyelőség az illetékes ügyész rendelete értelmében járt el, és az illetékes szakemberek, továbbá a helyi rendőrség segítségével két barna medvét és egy jegesmedve-barnamedve keveréket kobozott el Milan S. egykori cirkusztulajdonostól. Mivel az állatokat nem megfelelő feltételek között tartották, súlyos sérüléseket szenvedtek. A tulajdonos azt mondta, megfelelő engedéllyel rendelkezik a vadállatok tartásához, és amennyiben eladásra kerültek volna, kizárólag engedéllyel rendelkező vevő jöhetett volna számításba.
Az viszont tény, hogy az illetékeseknek már többször is érkezett bejelentés a szenttamási polgárok részéről, akik arra panaszkodtak, hogy az állatok felügyelet nélkül vannak, és akár az utcára is kimehetnek, emiatt pedig közvetlenül is veszélyeztetik a közbiztonságot. A rendőrség már régóta kereste a tulajdonost, aki ellen már megtették a bűnvádi feljelentést.

A medvék elkobzása a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló ENSZ egyezmény (CITES) értelmében a Földművelésügyi-és Környezetvédelmi Minisztériummal karöltve történt, amit szakemberekből álló csoport végzett. A csapatban voltak a belgrádi, valamint a palicsi állatkertek biológusai és állatorvosai is. Miután átvizsgálták a három állatot, elaltatták őket, és a palicsi állatkertbe szállították.
Értesüléseink szerint a medvék felépülésük után egy speciális bulgáriai befogadóközpontba kerülnek. A maki majom és a jaguár után még kutatnak, ugyanis ezeket a tulajdonos közvetlenül a felügyelőség megérkezése előtt ismeretlen helyre szállította.
A szenttamási rendőrállomás parancsnoka megerősítette, az akció folyamán a helyi rendőrség biztosította a helyszínt és az illetékesek munkáját, az állatok elkobzása közben nem ütköztek semmilyen ellenállásba a tulajdonos részéről.
Az esetről lapuknak Svetlana Đordin, az állatok tartásáról, ellátásáról és gondozásáról szóló törvények és szabályok kiváló ismerője, a helyi Bak Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, üdvözli a felügyelőség lépését, és sajnálja, hogy erre már előbb nem került sor: ‒ Egyesületünk ellenzi az állatok ketrecben, valamint méretükhöz képest szűk helyen való tartását. Tiltakozunk a cirkuszos műsorszámok bemutatására tartott állatok idomítása ellen. Szerintem minden vadállatot természetes körülmények között kell nevelni. Ha egyszer onnan (legtöbbször erőszakkal) kiszakítják, ugyanolyan traumát él át, mint az ember, amikor más környezetbe kerül – mutatott rá a szakértő.