2024. április 17., szerda

Több tízezren vettek részt Tel-Avivban az éves békepárti tüntetésen

Több tízezren vettek részt szombaton Tel-Avivban azon a békepárti tüntetésen, amelyet az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin izraeli miniszterelnök halálának évfordulóján minden évben megrendeznek.

Jichák Herzog, az izraeli baloldali ellenzék vezető politikusa a tel-avivi Rabin téren mondott beszédében azzal vádolta Benjámin Netanjahu hivatalban lévő miniszterelnököt, hogy "háborút indított a demokrácia ellen", miután David Bitán, a kormánykoalíció egyik prominens politikusa vitát váltott ki azzal a kijelentésével, miszerint Rabin halála "nem volt politikai gyilkosság".
Jichák Rabint 1995 novemberében gyilkolta meg Tel-Aviv főterén egy ultranacionalista zsidó, a palesztin-izraeli békefolyamat ellenzője.
Rabint, valamint külügyminiszterét, Simon Pereszt, és Jasszer Arafatot, a Palesztinai Felszabadítási Front vezetőjét 1994-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki "a közel-keleti békét célzó erőfeszítéseiért". Ezek az erőfeszítések a palesztin autonómia alapjait lerakó 1993-as oslói megállapodásban, valamint az egykori ellenségek, Arafat és Rabin közötti történelmi kézfogásban öltöttek konkrét formát.