2024. április 19., péntek

Végveszélyben Noé bárkája

N–HABITAT/MTVA/MTI

N–HABITAT/MTVA/MTI

Mindazokat, akik a ma életbe lépő párizsi klímaegyezménybe foglalt célkitűzéseket képletesen szólva Noé bárkájának, a megmenekülés eszközének élték meg, hidegzuhanyként érte az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) tegnap ismertetett jelentése. Ez ugyanis arról szól, hogy a nagy nehezen tető alá hozott párizsi egyezménybe foglaltak elérése is elégtelen; az ebben célzott károsanyag-kibocsátás-csökkentés mértéke nem elegendő a globális felmelegedési trend megállításához.

A klímaegyezménybe foglalt 2 Celsius-fokos emelkedésküszöb eléréséhez az UNEP-jelentés szerint a üvegházhatást növelő gázok kibocsátását 2030-ig még évi 12-14 gigatonnával kellene „megfejelni”, azaz még ennyivel visszaszorítani a károsanyag-kibocsátás mértékét. Ahhoz pedig, hogy a globális átlaghőmérséklet a század végéig csak 1,5 fokkal emelkedjen, a következő 15 esztendőben még 15-17 gigatonnás évi pluszt kellene „felmutatni”. Közérthetőbben, ahhoz, hogy Földünknek a következő nemzedékek számára is (élhető) jövője lehessen, a szennyezést – a klímaegyezménybe foglaltaknál is – radikálisabban kellene visszafogni.

Hogy ehhez lesz-e kellő összvilági összefogás, majd cselekvést feltételező konszenzus, erre már a hétfőn Marakesben kezdődő klímaértekezleten választ kaphatunk. „Ha nem lépünk fel azonnal erélyesen, már e mostani értekezlet után elsírhatjuk az emberiséget azon tragédiája miatt, amelyet lett volna esélyünk megakadályozni – mondta Erik Solheim UNEP-vezető.

Bárhogy is forgatjuk, elgondolkodtató, hogy amióta mérjük a hőmérsékletet, 2014 volt a legmelegebb esztendő. E 2014-es döntötte meg a 2010-es rekordot, amely meg a 2005-ös csúcsot szárnyalta túl. Tavaly ismét hőmérsékleti rekord dőlt meg, ezúttal több mint egytized fokkal. És a folyó év is hőcsúcsot ígér, hiszen június kivételével minden hónap melegebb volt minden korábban mértnél. Lehet ezt nem észrevenni?