2024. április 25., csütörtök

Folyamatos munka

Tevékeny időszakot tudhat maga mögött a bácsfeketehegyi helyi közösség – Idén is működik az ingyenes levélelhordás – Folytatódik a helyi közösség közlekedésbiztonsági projektuma

Napjainkban igen szűkösek a helyi közösségek anyagi lehetőségei, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen megállt a munka. A bácsfeketehegyi helyi közösségnek az elmúlt néhány hónapban sikerült több, kisebb projektumot is megvalósítania – számolt be lapunknak Juhász Attila, a bácsfeketehegyi helyi közösség titkára.

Juhász Attila (Lakatos János felvétele)

Juhász Attila (Lakatos János felvétele)

– A nyár második felében a már meglévő térfigyelő rendszert kibővítettük még két kamerával. Az egyik új kamera a temetőbe került, a másik pedig az ökokúthoz, mivel ezek frekventáltabb helyek. Emellett modernizáltuk is a rendszert, most sokkal hosszabb anyagokat tud rögzíteni és tárolni. Nem feledkeztünk meg a leaszfaltozatlan utcáinkról sem. Sikerült zúzott kővel feltöltenünk a Szőlősor utca nagy részét és a Tito Marsall utca egy zsákutcában végződő szakaszát. Míg szilárd útburkolatot nem kapnak ezek az utcák, addig folyamatosan karban fogjuk tartani ily módon. Az utakról szólva meg kell említenem, hogy településünkön nagy szükség mutatkozik egyes utcák újraaszfaltozására. Erre vonatkozóan átadtunk egy pályázatot a nagyberuházási alaphoz, és bízunk benne, hogy pozitív elbírálásban részesül, s akkor három rossz állapotban lévő utcát fogunk újraaszfaltozni – mondta a titkár.

Az ősz folyamán a helyi közösség tovább folytatta az útpadkák lenyesését, ezzel is elősegítve az esővíz levezetését. Így csökkenthető az utak romlása – fogalmazott Juhász, majd hozzáfűzte, hogy a Proletár utcában szükséges az esővíz levezető csatornák kibetonozása is. Emellett folyamatosan dolgoznak a járdák javításán, ebben az évben a Népfront utcában, a Verbászi úton és a Temető utcában sor kerül újrabetonozásra és nivelációra.

A titkár elmondta, az önkormányzattal közösen az év végéig még hat fekvőrendőrt fognak kihelyezni az iskola környékére és más frekventált helyekre. Ez a tavaly beindult projektumuk folytatása. Akkor az óvodához helyeztek ki két fekvőrendőrt.

– Felhívnám a lakosság figyelmét, hogy idén is megszerveztük az ingyenes falevélkihordást a kommunális vállalatunkkal közösen. Ezt minden második pénteken végezzük, és ingyen elszállítjuk a zsákokba gyűjtött levelet az utcáról. Ezzel is szeretnénk megakadályozni a falevelek égetését. Emellett kiemelném, hogy az idén is részt fogunk venni egy határon átívelő IPA-pályázaton, a testvértelepüléseinkkel ápolt kapcsolatnak köszönhetően. Két ilyen pályázat már sikeres volt, bízunk benne, hogy a mostani is az lesz. A magyarországi Szank testvértelepülésünkkel fogunk közösen pályázni a meggy- és falunapra vonatkozó projektummal – számolt be Juhász.

Végezetül arról is szólt a titkár, hogy a helyi közösség továbbra is nagyon jó kapcsolatot ápol a civil- és sport- szervezetekkel. Az egyesületek pályázati úton tudnak támogatást kérni működésükre és tevékenységeikre.