2024. április 24., szerda

Kegyelettel adóztak a kivégzettek emléke előtt

Moholon a katolikus temetőben lévő emlékműnél tegnap, halottak napján megemlékezést tartottak az 1944/45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett magyar áldozatok tiszteletére a moholi plébánia, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

A megemlékezés elején Mester Dániel plébános imát mondott, és megszentelte a kivégzett falubeliek névsorát tartalmazó emléktáblát és a nagy keresztet. Majd Kinka Erzsébet, a VMSZ tanácsának alelnöke és Patyi Lajos VMSZ-es tartományi képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben megemlékeztek az ártatlanul kivégzett moholi és délvidéki magyar áldozatokról.

A megemlékezés koszorúzással zárult. Az áldozatok emlékművénél koszorúzott: Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviseletében Kolláth Erika konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Krizsán Vilmos, Ada község önkormányzatának részéről Búcsú Attila és Urbán Mónika, az SZHP részéről Stanka Mihajlov és Zoran Dragin, a VMDP nevében Györe Béla, valamint a VMSZ képviseletében Kinka Erzsébet, Patyi Lajos és Világos Tibor. A megemlékezést Hajnal Orsolya és Hatala Andrea szavalata tette ünnepélyesebbé.