2024. március 29., péntek

November 27-én lezárul a legalizálás

Ada községben több száz, építési engedély nélküli épület legalizálását indították el az elmúlt egy évben

Tavaly novemberben lépett életbe az új legalizációs törvény, amely egyéves határidőn belül az építkezési engedély nélkül épült objektumok legalizálását irányozza elő egy eljárásban.

Ezeknek az objektumoknak az összeírására a határidő szűk egy hónap múlva, november 27-én lezárul – tudtuk meg Volford Attilától, Ada község közigazgatási hivatalának kommunális tevékenységgel foglalkozó, városrendészeti, építkezési és környezetvédelmi osztályvezetőjétől. Elmondta, hogy a község területén az általa vezetett osztály végezte az építkezési engedély nélkül épült épületek összeírását. Amennyit tudtak, annyit összeírtak ezekből az objektumokból, de nem jutottak el mindenhova. Az osztályvezető ezért felkérte azokat a polgárokat, akik tudják, hogy az objektumuk nem lett összeírva, jelentkezzenek az osztályuknál, hogy az épület bejegyzésre kerüljön, és meginduljon a törvényesítési eljárás.

– A legalizálásról szóló előző törvény alapján beadott kérelmek és a most összeírt objektumok az építkezési felügyelő hatáskörébe kerülnek, aki végzéssel elrendeli ezeknek az objektumoknak a bontását, majd egy másik dokumentummal felfüggeszti a végzés végrehajtását a legalizálási eljárás befejezéséig. Az eljárás során azokat az objektumokat lehet legalizálni, amelyek a törvény hatályba lépéséig épültek föl engedély nélkül. Ennek a megállapításához a minisztérium légi felvételeket biztosított, amelyek bizonyítják, hogy a törvény hatályba lépéséig melyik objektumok léteztek, vagy voltak már javarészt felépítve. A minisztérium azt ígérte, hogy elsősorban azok az objektumok lesznek lebontva, amelyek a törvény meghozatala után, valamint közterületen, más rendeltetésű és védett területen épültek, illetve a tervrajztól eltérően több emeletet tartalmaznak. Ezeknek az épületeknek nincs alapjuk a legalizálásra, és bontásra kerülnek – magyarázta Volford Attila. Kiemelte: – Az embereknek érdekük, hogy bejelentsék az engedély nélkül épült objektumokat, mert ez egy olyan alkalom, amikor talán a legkisebb költséggel bejegyeztethetik az épületeiket a kataszterben. Az eljárásban bizonyítaniuk kell, hogy megkapták a végzést a bontásról. Majd az osztályunk felméri, hogy van-e tervügyi alapja az objektumnak, vagyis rendeltetés szerinti területen épült-e az objektum, illetve mikor és milyen anyagból épült, valamint nem olyan területen található, ahol a törvény szerint nem lehet legalizálni. Ha ez megvan, akkor kell egy földmérési tanulmány. Ez minden objektumhoz szükséges, mivel csak kataszteri mérés alapján tudják bejegyeztetni az objektumaikat valós nagyságban. Emellett ki kell fizetniük az illetéket, amit a törvény előír, valamint szükségük lesz egy jelentésre az épület állapotáról, ami egy kisebb kivitelezési terv szintű dokumentum. A lakóépületek esetében az illeték 100 négyzetméterig 5000 dinár, 200 négyzetméterig 15 000, 300 négyzetméterig 20 000 dinár. Ha a tulajdonos parcelláján több olyan objektum van, amely az építési törvény alapján melléképületként definiálható, köztük garázs és különféle gazdasági épület, akkor 5000 dináros illetéket kell fizetnie. Ha bizonyította, hogy az épületek a háztartás igényeit szolgálják ki, akkor ezeket összevonják, és egy illetéket fizet az összes objektumra. Ez alól kivételt képeznek a kereskedelmi és termelési célra használt melléképületek. Ha a legalizálási folyamat lezárul, akkor előbb-utóbb az építési engedély nélküli épületek a törvény alapján bontásra kerülnek. Ha az építkezési felügyelő a terepen talál engedély nélkül épült objektumot, amelynek nem lett elindítva a legalizálási folyamata, akkor bizonyára elrendeli annak a bontását. A bontást elsősorban a tulajdonosnak kell elvégeznie, ha erre nem hajlandó, akkor a község végzi el, majd a költséget a törvény által előírt módon behajtják a gazdán – közölte az osztályvezető.

Ada községben főként gazdasági épületeket kíván legalizáltatni a lakosság, mindössze 25–30 lakóépület jelentettek be ezzel a céllal. Volford Attila megjegyezte, hogy a község területéről az előző törvény alapján 913 legalizálási kérvény tartanak számon. Ebből 639 eset megoldódott, a többit a jelenlegi törvény szerint rendezik. Az új törvény szerint 168 tárgyat tartanak számon, amely 400–500 objektumot jelent, mivel egy-egy tárgy több épületre vonatkozik. Ezek közül 25 tárgy lett megoldva, 143 folyamatban van.