2024. április 25., csütörtök

Jelentős beruházás a magyarság szempontjából

Valka Károly: Jelenleg 2,7 millió dináros beruházás folyik a kúlai Népkör MMK-ban

Velünk együtt a környezetünk is öregszik, de magunkon talán nem is annyira vesszük észre az elmúlás jeleit, mint épületeinken. Az 1868-ban alakult kúlai Népkör MMK sikeres tevékenységéről, az ott zajló gazdag és sokrétű munkáról már számtalanszor írtunk, de magáról az épületről nem sok szó esett.

Mint azonban Valka Károlytól, Kúla polgármesterétől, a Népkör MMK alelnökétől megtudtuk, az épület több mint ötven év után új tetőt kap. Szavai szerint több mint kétmillió dináros beruházás van folyamatban.
– Megalakulását követően bérépületben kezdte meg tevékenységét a helyi magyarságot összefogó Népkör, és 1870 nyarán foglalta el mostani székhelyét. Régi falusi lakóház kinézete és elrendezése volt, majd 1909-ben bevezették a villanyt is, de a mind aktívabb művelődési élet megkövetelte, hogy a lehetőségekhez mérten bővüljön területileg. 1959 tavaszán a választmány határozott egy nagyobb alapterületű épület felépítéséről, amelyhez leginkább a tagság járult hozzá, ki munkával, ki adománnyal, és annak alapterülete több mint 120 négyzetméterre hízott – mondta Valka Károly.
Szavai szerint ahogy múltak az évek, nőttek az igények, majd a nedves falú, alacsony gondnoki lakást lebontották az udvari részen, és az akkori vezetőség határozata alapján elkezdték a mai kisterem megalapozását, a bejárati rész és az illemhely kialakítását, ismét csak a tagdíjakból és önkéntes adományokból. Hozzátette, lelkesedésből nem volt hiány, hiszen a helyi magyarságot összetartó Népkör, a gyermekeinknek számtalan lehetőséget nyújtó intézmény számára kellett épületet emelni.
– A 2000-es évek elején már kifejezésre jutott a helyi magyar politikai törekvés, amely által először önkormányzati forrásból a Népkör nyílászáróit korszerű alumínium hőszigetelő ablakokra cserélték, valamint beborították a mennyezetet. A néptánccsoportoknak azonban mind nagyobb hátrányt okozott a színpad hiánya, mígnem 2012-ben a kúlai magyarságot felkaroló VMSZ-nek alpolgármestere lett a helyi önkormányzatban, ami megteremtette a feltételt, hogy mindjobban kiharcoljuk jogainkat, és a magyar művelődés ápolására megkapjuk a reánk eső részt. Új járólapokat kapott a nagy- és a kisterem, a bejárati rész és az illemhelyek, de sor került a nagyszínpad újbóli deszkázására is, ami már megfelelő volt a táncpróbákhoz is, és nem csak esztétikailag emelte a Népkör értékét – mondta a Népkör MMK alelnöke.
A polgármester elmondása szerint mivel a kézimunka-, kézműves-, néptánc-, énekszakcsoportok tevékenysége mellett a Népkör a helyi és környező települések magyarságának egyedüli helyszínt adó épülete – rendezvények, különböző események, bálok, lakodalmak alkalmával –, tavaly megvásároltak egy 70 négyzetméteres falszomszédos ingatlant, ahol a tervek szerint egy korszerű konyhát és tárolóhelységet alakítanak ki.
– Jelenleg 2,7 millió dináros beruházás folyik, amelyből 1,7 milliót az önkormányzat és további 1 milliót a tartományi kisebbségi, jogalkotási titkárság pályázatán nyert a művelődési központ. A helyi kivitelező mint egyedüli pályázó nyert a közbeszerzési pályázaton, és most a mára már megroggyant és beázó tető cseréjét végzi, a tervek alapján tetőtér is kiépítésre kerül, hogy majd valamikor, az anyagiak biztosításával, ott vendégszobákat lehessen kialakítani. A kúlai Népkör a két év múlva esedékes 150 éves jubileumra méltóképpen készül, nagyberuházások megvalósításával, hogy ezt a maroknyi magyarságot még összefogja itt a szórványban – mondta a Népkör MMK alelnöke.