2024. április 19., péntek

Mecsetépítés ellen tiltakoznak Athénban

Tiltakozók szállták meg csütörtök reggelre Athénban azt a területet, ahol a görög állam a főváros első hivatalos mecsetének építését tervezi.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a tüntetők csoportja a saját tagjain kívül senkit nem enged a Votanikósz városrészhez közeli helyszínre.

A jobboldali irányultságú tiltakozók napok óta akadályozzák, hogy megkezdődhessen a mecset építése. Az építkezés helyszínéül a görög haditengerészet egykori garázsépületének helye van kijelölve.

Az athéni mecset építéséről szóló tervet augusztusban hagyta jóvá nagy többséggel a görög parlament. A mecsetépítés évtizedek óta napirenden van a görög fővárosban, de a terv mindeddig elbukott az ortodox egyház, illetve a jobboldali szervezetek tiltakozása miatt.

Jeórjiosz Kaminisz athéni polgármester szerda este elítélte a mecsetépítés elleni tiltakozó akciót, és felszólította a hatóságokat, hogy vessenek véget az építkezési helyszín megszállásának.

A csaknem 11 millió lakosú Görögországban mintegy 61 ezer menekült és migráns él, akik többségében muszlim vallású országokból érkeztek. A görögök túlnyomó többsége - mintegy 97 százaléka - ortodox keresztény vallású, és az ortodox kereszténységet hivatalos államvallásként az alkotmány is rögzíti.