2024. március 28., csütörtök

Magyarország kevesebb migránst fogad

Nem hivatalos értesülések szerint heti 110 migránssal kevesebb hagyhatja el Magyarország irányába Szerbiát

Lapunk egyelőre megerősítetlen értesülései szerint Magyarország újfent szigorúbb intézkedéseket foganatosított és kevesebb migránst enged az ország területére lépni.

Magyar rendőrtiszt figyeli a migránsokat a szerb-magyar határon (Fotó: MTI)

Magyar rendőrtiszt figyeli a migránsokat a szerb-magyar határon (Fotó: MTI)

Eddig a horgosi és a röszkei határátkelőn kialakított tranzitzónákon át naponta 15-15 migránst engedtek Magyarország területére lépni, mostantól azonban csak napi 10-10 migráns léphet az országba, szombaton és vasárnap pedig egyáltalán nem fogadják a nyugati országokba tartó menekülteket, bevándorlókat. Ez azt jelenti, hogy heti szinten 110 migránssal kevesebb hagyhatja el Szerbia területét. A jelenlegi nem hivatalos adatok szerint átlagban 30-50 migráns lép Szerbia területére. A legtöbben Bulgárián át érkeznek, de egyre többen jönnek Koszovó irányából is. Macedónia felől pillanatnyilag nem jellemző komolyabb migráció. Az országban több mint 6 ezer migráns tartózkodik.
Az értesülést a szigorúbb magyar intézkedésekről egyelőre senki nem kívánta megerősíteni lapunknak. A Horgos és Röszke, valamint a Kelebia és Tompa közötti senkiföldjén táborozó migránsokat segítő szervezetek munkatársai azonban elmondták, ők is észrevették, hogy szerda óta a magyar hatóságok a napi 15 személy helyett csak tízet engednek az ország területére lépni.
Mirjana Milenkovski, az UNHCR szerbiai képviseletének sajtófelelőse sem kívánta hivatalosan megerősíteni lapunk értesüléseit, de nem is cáfolta azokat. Annyit mondott el, hogy a horgosi tranzitzónában kialakított sátortáborban tegnap 133 migráns várakozott, Kelebiánál pedig 66 személy. A nyári hónapokban olyan időszakok is voltak, amikor Horgosnál 800-an, Kelebiánál pedig 500-an sátoroztak a tranzitzónában. Az UNHCR, az állami szervek képviselői és a segélyszervezetek igyekeznek meleg ruhával ellátni a migránsokat, hogy minél jobban átvészeljék a nedves és hideg időszakot, emelte ki a sajtófelelős.
– A sátortáborokban elsősorban azok a migránsok várakoznak, akik rajta vannak a magyar hatóságok listáján, vagyis beléphetnek majd az ország területére. Ezeket a listákat immár több hónapja elkezdték összeállítani, mindenki tudja, hogy nagyjából mikor lépheti át a magyar határt. Az UNHCR, a szerb állam, a Vöröskereszt és a migránsokat segítő civil szervezetek kezdettől fogva azt tanácsolják a migránsoknak, hogy inkább emberségesebb körülmények között várakozzanak a határátlépésre, hiszen Szerbia szállást és ellátást biztosít számukra az ideiglenes befogadóközpontokban. A tanácsot sokan megfogadták, így a nyári hónapokkal ellenben most elsősorban egy-két nappal a tervezett, illetve várt határátlépést megelőzően mennek a tranzitzónákba. Azt persze nem tudom megmondani, hogy azok, akik a tranzitzónákban sátoroznak, mind ebbe a kategóriába tartoznak-e – fogalmazott Milenkovski.