2024. április 25., csütörtök

Várat magára a fellendülés

Gazdasági szakértők egyeztettek az ország helyzetéről

A kecsegtető gazdasági eredmények ellenére Szerbia még továbbra sincs a gyors fejlődés útján, annyi viszont biztos, megvan a lehetőség, hogy rálépjen – állapította meg tegnap Milan Ćulibrk gazdasági elemző a Societe General Bank Socisete Business Club elnevezésű gazdasági tanácskozáson, amelyen a banki szektor képviselői, a tartományi vezetők és a gazdasági szakemberek ültek össze, hogy megvitassák az országban zajló új gazdasági és makrogazdasági trendeket, mint amilyenek az irányadó inflációs érték csökkentése vagy a bérek és a nyugdíjak részleges növelése.

A gazdasági szakember az eseményen elmondta, ő nem annyira derűlátó a gazdasági helyzettel kapcsolatban, mint a köztársasági kormány tagjai.

Az előadók (Fotó: Ótos András)

Az előadók (Fotó: Ótos András)

– Meg kell hagyni, alacsonyabb a költségvetési hiány, az inflációs adatok is jók, a gazdasági növekedés is megindult, a béreket és a nyugdíjakat is emelik, én azonban egy teljesen más szemszögből közelítem meg a dolgokat, így nem igazán mondhatom azt, hogy elégedett vagyok. Szerintem elsősorban az a probléma, hogy az ország mégis a sereghajtók közé tartozik a régióban, és a gazdasági növekedés tekintetében sem vagyunk az elsők között. Igaz, Szerbia inflációja még sosem volt ennyire alacsony, és az árak is itt emelkednek a legnagyobb iramban az egész szomszédságban. Ha a béreket nézzük, csupán Macedóniában kapnak kevesebbet a munkások. Tehát ha minden pozitív tényezőt ebbe a síkba akarunk helyezni, rá kell jönnünk arra, hogy Szerbia még korántsem indult meg a rohamos fejlődés útján. Ami viszont kecsegtető, hogy erre most megvan a lehetőség, csupán a kormánynak kell végre rendeznie az állami vállalatok ügyét. Mert hiába takarékoskodunk mi a bérekkel, amikor az közszférai cégek több százmillió eurós veszteségeket termelnek éves szinten – fejtette ki véleményét a gazdasági szakember.

Prof. dr. Goran Pitić, a Societe Generale Bank igazgatóbizottságának elnöke a sajtóhoz intézett nyilatkozatában kifejtette, hogy Szerbiában új pénzügyi klíma honosodhat meg a következő időszakban.

– Mint ismeretes, a nemzeti bank a napokban csökkentette az irányadó inflációs értéket, így a bankok is alacsonyabb kamatokat kínálhatnak. Ez kiváló alkalom a versenyképességünk további fejlesztésére, habár bankunk így is a vezető intézmények közé tartozik a régióban. Elsők között vezettük be az internetes ügyintézést, tehát a kliensnek nem kell többé eljönnie személyesen a pénzintézetbe, otthonról is intézheti pénzügyeit. A lízinglehetőségeket is körbejártuk, több lehetőséget igyekeztünk nyújtani – magyarázta az igazgatóbizottság elnöke, majd kiemelte, hogy az egész banki szektor nemcsak a nagyobb vállalatok számára igyekszik szavatolni különböző kedvezményes pénzügyi lehetőségeket, hanem újabban a közép- és kisvállalkozóknak is.

– Ezt nem általános kínálatként kell elképzelni, hanem igyekszünk minden szakterületre különböző lehetőségeket szavatolni, a vállalkozók pedig kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb opciókat – húzta alá Pitić, aki szerint a sikeres üzlet kulcsa a kliensek és a bankok közötti bizalom és jó kommunikáció.

Ivan Đoković tartományi gazdasági titkár és tartományi kormányfő-helyettes az újságíróknak elmondta, egyre javul az ország gazdasági helyzete, és ezt a tartományi kormány sem hagyhatja figyelmen kívül.

– Igaz, a tartományi kormánynak nincsen teljhatalma és teljes behatása a szélesebb körben zajló gazdasági történésekre, de különböző kedvezményekkel és támogatásokkal igyekszünk segíteni a tartományban tevékenykedő vállalatok és vállalkozók munkáját. Ugyanígy támogatjuk a különböző innovációs projektumokat és a kreatív ipart is, mivel a tartomány új, még kiaknázatlan lehetőségeket lát bennük – fejtette ki a tartományi titkár, aki megjegyezte, a jövőben némileg változni fog a szubvenciók struktúrája, vagyis a már meglevőkben változtatásokat fognak kieszközölni, új start-up támogatásokkal is előrukkolnak majd az innovációs és a kreatív ipar területein, ezenkívül új turisztikai szubvenciók is lesznek.