2024. április 25., csütörtök

Folyamatos a vizsgáztatás

A vezetői engedély megszerzése hozzávetőleg nyolcvanezer dinárba kerül

A legtöbb fiatal alig várja, hogy betöltse a tizenhatodik életévét és beiratkozhasson az autósiskolába. Igaz, tizenhét éves kora előtt nem szerezhet senki jogosítványt, de maga mögött tudhatja az elméleti oktatást és vizsgát, és ami a legfontosabb, az oktatóval a volán mögé ülhet.

Nem olcsó mulatság megszerezni a jogosítványt, és az utóbbi években sokkal szigorúbban is veszik a vezetői engedély megszerzését, mint azelőtt. Ennek elsődleges célja, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés, ugyanis a legtöbb balesetet olyan sofőrök okozzák, akik egy évnél nem régebben szerezték meg a jogosítványt. Természetesen a szigorúbb feltételek még közel sem jelentik azt, hogy a jelentkezők csak kis része tud levizsgázni, sőt mint az egyik szabadkai autósiskola illetékese elmondta, a tanulók nagy része sikerrel veszi a vizsgát.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az autósiskolába való beiratkozáshoz a betöltött életkor mellett csupán egy személyi igazolvány szükséges, illetve be kell fizetni az autósiskola díját, ami 67 ezer dinár. Ez magában foglalja a negyven órás elméleti előadásokat, a negyven órányi vezetést és a két vizsgát. Amennyiben valaki rendelkezik hajtási engedéllyel kismotorra, akkor valamivel olcsóbb, ugyanis akkor csupán hétórányi előadáson kell részt vennie és harmincöt órát kell vezetnie a B kategória megszerzéséhez, és ekkor 50 ezer dinárba kerül az autósiskola. Emellett le kell tenni az elsősegélyvizsgát, az egynapos tanfolyamot a Mentőszolgálatnál 8000 dinárért, a Vöröskeresztnél pedig 8500 dinárért lehet elvégezni, ezen elül szükség van egy orvosi igazolásra, ami 2610 dinár. Ezenfelül az elméleti vizsgára 792 dinárt, a gyakorlati vizsgára 985 dinárt kell befizetni, és aki megbukik, annak további 2500 dinárt kell fizetnie az autósiskolának, hogy újra vizsgázhasson, illetve a vizsga díját kell ismét befizetnie.

– Mi mindig azt javasoljuk, hogy az orvosi igazolást akkor szerezzék be, amikor már az elméleti részből levizsgáztak, mert ez a dokumentum a gyakorlati órák megkezdéséhez kell, melyet pár héten belül a vizsga követ. Azonban, ha valakinek nagyon elhúzódik ez a rész, esetleg megbukik, akkor kifuthat az időből és újra meg kell szereznie az orvosi igazolást, ugyanis a rendőrség a hat hónapnál régebbi igazolást nem tekinti érvényesnek, így a jogosítványt sem adja ki. Az elméleti részt vizsga zárja, csak ezután lehet volán mögé ülni. Az első két-három óra a gyakorlópályán zajlik, ahol a tanuló vezető megismerkedik az alapokkal, az autó kezelésével és a parkolással, s csak ezután vesz részt a városi forgalomban. A gyakorlati órákkal párhuzamosan kell megszerezni az elsősegélyvizsgát, ami egy egynapos képzésből áll, illetve a második napon következik a vizsga. Az elsősegélyvizsga nélkül nem lehet kimenni a vezetői vizsgára sem. A tanuló vezetőknek minden héten van órájuk, így nagyjából három és fél-négy hónapba telik, mire minden előadáson, gyakorlati órán túl vannak és kimehetnek vizsgázni – mondták el lapunknak az autósiskolában.

A gyakorlati vizsga részét képezi a poligonon való vezetés is, és aki itt megbukik, az a vezetési vizsgát sem teheti le, márpedig a tapasztalat azt mutatja, hogy itt is nagyon könnyű hibázni, ha az ember nem a megfelelő ívben veszi a kanyarokat és ha elrontja a parkolást. A gyakorlati vizsga második részére a városban kerül sor, a forgalomban. Itt leggyakrabban a lámpaláz okolható amiatt, hogy a tanuló vezetők elbuknak ezen a vizsgán, ugyanis az idegesség miatt a reakcióidejük is késik, leblokkolnak vagy figyelmetlenek, így a leggyakoribb hiba, hogy nem állnak meg a STOP táblánál vagy nem veszik figyelembe, hogy a gyalogos lelépett az úttestre és nem engedik át őket, ha pedig a vizsgáztató előbb fékez, mint a tanuló, akkor az illető már meg is bukott a vizsgán.

Kiemelték, mivel rendelkeznek elegendő oktatóval és a Szabadka területén vizsgáztató közlekedési rendőrök száma is elegendő, ezért folyamatos a vizsgáztatás és nincs várakozás, legfeljebb egy-két hét, habár mint hozzátették, egyes szabadkai autósiskolákban előfordulhat, hogy több hetet is várni kell a vizsga időpontjára, illetve abban az esetben kell egy kicsit többet várni, ha valaki megbukik a vizsgán és újabb időpontot kell kapnia, hogy újra nekifusson a vezetésnek.