2024. április 25., csütörtök

Elindult a Perišić elleni per

Titkos adatok kiszivárogtatásának vádjával a nyilvánosság bevonása nélkül kezdetét vette a belgrádi Felső Bíróságon a Momčilo Perišić volt jugoszláv vezérkari főnök ellen indított per. Novak Lukić, Perišić védőügyvédje arról számolt be, hogy a védelem ismét kérelmezte, legyen nyilvános az eljárás, ezt azonban a bíróság elutasította. A Szerbiai Hadseregnek ugyanis az az álláspontja, hogy a bírósági per által érintett egyes dokumentumok maradjanak továbbra is titkosak, ugyanakkor a védőügyvéd szerint ezek az iratok már régen hozzáférhetők a közösségi hálózatokon és egyes újságokban, s 15 évvel ezelőtti dokumentumokról van tulajdonképpen szó.

Perišić mellett, aki kormányalelnök is volt, még két személyt, Miodrag Sekulićot és Vladan Vlajkovićot is vádolják ugyanezzel a bűncselekménnyel. A vádirat szerint egy amerikai diplomatának szolgáltattak adatokat. Az egykori vezérkari főnököt még 2002-ben tartóztatták le.

Perišić közben állt a hágai törvényszék előtt is, de ott felszabadították a háborús bűnökre vonatkozó vádak alól. A per december 22-én folytatódik.