2024. április 25., csütörtök

„Szerbia mindig Oroszországot választaná”

Dačić: Kinek a nevében beszél Čedomir Jovanović?

Ivica Dačić kormányfőhelyettes és külügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke tegnap kijelentette: nem kellene olyan helyzetnek előállnia, amelyben hazánknak az Európai Unió és Oroszország között kellene választania.

– Ne adja Isten, hogy Oroszország és az EU között kelljen választanunk! Tudják Önök, hogy Szerbia mindig Oroszországot választaná. Nem kellene ilyen helyzetbe kerülnünk – mondta Dačić a külügyminisztérium havonta tartott rendszeres sajtótájékoztatóján.

Szerinte Szerbiának semmi olyat sem kell tennie, ami nem áll az érdekében, az Oroszország melletti döntés pedig nem az Oroszországgal szembeni viszonyt, hanem a szerb nemzeti érdekeket tükrözi inkább. Dačić hangsúlyozta, a csatlakozás pillanatáig Szerbiának összhangba kell hoznia külpolitikáját az EU külpolitikájával, s azt mondta, az ország addig eldönti, hogyan tovább.

Bírálta a Liberális Demokrata Párt elnökét, amiért azt nyilatkozta, hogy az országnak ideje eldönteni, Oroszország, vagy az EU mellett áll-e. Dačić feltette a kérdést, kinek a nevében beszél Čedomir Jovanović, szerinte ugyanis egy fontos kérdésről van szó, melyet nem lehet öt közleménnyel elrendezni és azt mondani, Szerbia döntött. A folytatásban kiemelte: ha az LDP rendelkezik a szükséges parlamenti többséggel, akkor szavazza meg a képviselőház, hogy „a boszniai Szerb Köztársaság egy népirtáson alapuló tákolmány, hogy Koszovó független, s mindenki hangolja össze a politikáját Jovanovićéval”. Ha viszont nincs meg ez a többség, akkor jobb lenne, ha „leszállna végre rólunk”, és nem untatna bennünket – vélekedett Dačić.