2024. április 17., szerda

Kiegyensúlyozottabb keretek között az infláció

A következő évtől kezdve 4-ről 3 százalékra csökkenti az irányadó inflációs értéket a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) a szerb kormánnyal együttműködve – adta hírül tegnap a pénzintézet.

A csökkentés fő oka a makrogazdasági mutatók jelentős javulása, valamint a Szerbiát érintő pozitív gazdasági előrejelzések, vagyis az itteni befektetések kockázatosságának csökkenése, valamint a különböző gazdasági egyenlőtlenségek tartós javulása.

A bank szerint az állam a különböző pénzügyi lépésekkel és a fiskális helyzet általános rendezésével elérte, hogy az infláció mértéke kiegyensúlyozottabb legyen az országban.

Mivel már hosszabb ideje stabilabb a pénzügyi helyzet, a nemzeti bank monetáris politikája is nagyobb hitelt kapott. Erről tesz tanúbizonyságot az is, hogy az országban az egy év alatt csaknem 10 százalékponttal csökkent az infláció, vagyis 12,8 százalékkal a 2013-as év januárjától ugyanazon év októberéig, ezután pedig az inflációs célérték alsó tartományában maradt.

Az SZNB pénzügyi szektora arra is emlékeztet, hogy az infláció a következő egy-két évben 2 és 3 százalék között fog alakulni, amit már az új, idevágó értékrendszerben határoznak majd meg.

Emellett a szabályozott árak is relatív alacsonyak maradnak a következő időszakban, és ez jobbára a kormány erőfeszítéseinek köszönhető, ami által csökkentette a közvállalatok üzleti kiadásait, mivel eddig sok esetben irracionálisak voltak.

Azért döntött irányadó célérték csökkentése mellett a nemzeti bank és a kormány, mert mindkét szerv Szerbiát azon európai országok között kívánja látni, amelyekben alacsony az infláció. Ezzel tovább csökkentik a vállalatok üzleti kockázatait, valamint a befektetési klímán is javítanak. Ugyanez a csökkentési lépés a dináralapú hitelekre kirótt kamatok összegét is csökkentheti, valamint ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szerbiai valutát nagyobb mennyiségben használják az itteni pénzügyi rendszerben, ezzel tovább csökkentve a valutakockázatot a gazdaságban, valamint a mindennapokban is.