2024. március 29., péntek

Az IMF az oktatási rendszer reformját sürgeti

A valutaalap szakemberei szerint a gazdaságban már felismerhetőek a kedvező trendek

A munkaerőpiac jellemzésére szolgáló mutatószámok javulást jeleznek a foglalkoztatás terén, a gazdasági növekedés pedig mind erőteljesebb lendületet vesz – jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) távozó küldöttségének vezetője. James Roaf szerint év végéig reálisan 2,7 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani éves szinten, jövőre pedig a GDP-növekedés elérheti a 3 százalékot is. Az infláció mérsékelt, miközben a versenyszférában lassan ugyan, de emelkedni kezdtek a bérek – állapította meg. A küldöttség november 1-jén le is zárta a 2015 februárjában megkötött 1,2 milliárd euróról szóló készenléti hitelmegállapodás hatodik felülvizsgálatát. Egyben közölték, hogy az említett keretösszegből 832,14 millió eurós rész Szerbia rendelkezésére áll. A pénzügyminiszter viszont már korábban közölte, hogy Szerbia nem kívánja felhasználni a készenléti hitel eszközeit, melyekre csak garanciaként tekintenek. A sorrendben hatodik revízió záradékait még az IMF vezetőségének és a végrehajtó bizottságnak is jóvá kell hagynia, de ezek után ez már szinte csupán formaságnak tekinthető.

Roaf szerint eredményes és építő jellegű megbeszéléseket folytattak a szerb kormány és a jegybank képviselőivel is. A költségvetés alakulását külön kiemelte mint figyelemre méltó eredményt. A költségvetési hiány az év végéig nem haladja meg az előirányzott 2,1 százalékos szintet a GDP-hez viszonyítva, az arányaiban viszonylag magas államadósság pedig a tervezettnél is gyorsabb csökkenést mutat. Az év végéig az önkormányzati és kormányzati adósságok konszolidált összege GDP-arányosan valószínűsíthetően 74 százalékot tesz majd ki. Ez a szint nemrég még elérte a 77 százalékot. Mivel a költségvetési bevételek jóval meghaladják a tervezett szintet, az IMF jóváhagyta a nyugdíjasok számára esedékes egyszeri juttatás kifizetését, illetve a stratégiai fontosságú közvállalatok megsegítését, annak ellenére is, hogy korábban nem értettek egyet a kormány erre vonatkozó kezdeményezésével.

Egyben megállapodás született a jövő évi köztársasági költségvetés fontosabb paramétereivel kapcsolatban is. Az IMF ajánlása szerint folytatni kell a pénzügyi konszolidációt, további hangsúlyt fektetve közben az államadósság csökkentésére. A 2017-ben várhatóan folytatódik az a kedvezőnek nevezhető irányzat, hogy a nyugdíjakra és a közszféra fenntartására fordított teljes összeg a bruttó hazai termékhez képest arányaiban csökken. Ezzel pedig már középtávon is fenntarthatóvá válik majd a fiskális egyensúly. Roaf ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a szerkezetváltást, a reformokat folytatni kell, mert az eredmények is csak akkor lesznek fenntarthatóak. Figyelmeztetett, hogy például az oktatási rendszer reformja máris késésben van. A veszteséges állami vállalatok kérdésének megoldását is prioritásként jelölte meg. Az IMF küldöttségnek a vezetője szerint fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy a villanygazdaságon (EPS) és a Srbijagas gázszolgáltatón keresztül finanszírozzák a likviditási gondokkal küszködő, veszteséges állami vállalatokat, olyan módon, hogy azok hatalmas adósságokat halmoznak fel ezen állami vállalatok irányában.

Az ország pénzügyeivel kapcsolatban a valutaalap küldöttségvezetője elmondta, támogatják a jegybank azon törekvését, hogy az inflációs célkitűzés keretében a pénzromlás mértékét a jelenlegi 4 százalékról a jövőben, 2018-ig, 3 százalékra (plusz – mínusz 1,5 százalék) csökkentse.

A problémás és megfizethetetlen hitelekből eredő gondok megoldására kifejtett törekvések is figyelemre méltóak, de az IMF szakemberei e téren a továbbiakban is fokozott óvatosságra intenek. A valutaalap küldöttsége október 20-tól november 1-ig tartózkodott Belgrádban.