2024. április 24., szerda

Gazdag fél évszázad

Ünnepelt a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület

Kettős jubileumot ünnepeltek a hétvégén Kispiacon. A helybeli Jókai Mór Művelődési Egyesület megalakulásának 50., valamint a keretében sikeresen tevékenykedő Rozmaring népdalkör működésének 20. évfordulóját ünnepelte a falu apraja-nagyja, a meghívott hazai és külföldi vendégekkel egyetemben.

Sárkány Dóra, az egyesület elnöke köszönti a vendégeket (Gergely Árpád felvétele)

Sárkány Dóra, az egyesület elnöke köszönti a vendégeket (Gergely Árpád felvétele)

Péntek este zsúfolásig megtelt a tartományi nemzeti közösségi titkárság jóvoltából újonnan tatarozott Kultúrház. Sárkány Dóra, az egyesület elnöke beszédében külön üdvözölte Nyilas Leonov Anitát, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökét, Szarapka Edét, Kispiac helyi közösség elnökét, Szekeres Valentint, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola megbízott igazgatóját, a faluban működő civil szervezetek vezetőit, helyi tanácstagokat, valamint a kedves egybegyűlteket. Ezután átadták a köszönőleveleket, amit egy, az egyesület múltját bemutató rövidfilm vetítése követett. A műsort helybéli óvodások, zeneiskolások, moderntánc-együttes és a népdalkör előadásai tették még fennköltebbé.

Sárkány Dóra kérdésünkre elmondta, hogy a kulturális tevékenység egészen a negyvenes évekre nyúlik vissza, amikor a falu tanítói, egyes lelkészek és kántorok is bekapcsolódtak annak szervezésébe.

– Az első évtizedekben a Jókait elsősorban színtársulatáról ismerték, míg később a néptánccsoportjáról volt híres. Külön elismerés illeti Szabó Margit tanítónőt, aki az egyesület központi személye volt évtizedeken át.

Szombaton a délutáni órákban, az évforduló második napján vette kezdetét a X. Dallal a barátságért elnevezésű nemzetközi népzenei találkozó. Nem kevesebb, mint tizenhárom művelődési egyesület szerepelt a meghívottak listáján, határon innen és túlról. Így az est folyamán oromi, völgyesi, tóthfalui, oromhegyesi, adorjáni, zentai, horgosi és kispiaci fellépők mellett Magyarországról, Nagymágocsról, Földeákról, Zsombóról és Forráskútról érkezett egyesületek is összemérhették felkészültségüket, ugyanis a szereplők szakmai véleményezésére is sor került az előadásaikat követően.

Az egybegyűlteket a művelődési egyesület elnöke és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere köszöntötte, aki az önkormányzat ajándékát jókívánságok közepette nyújtotta át az elnöknőnek. A felszólalók sorát Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár zárta. Beszédét stílusosan és találóan egy Jókai Mór-idézettel zárta, aminek a lényege az, hogy a saját környezetünkben kell keresnünk és megtalálnunk a magyar nemzetet, amire a mai nap kiváló alkalom: „Mindenfelé keressük a magyar nemzetet; kinn Ázsiában, fenn a Jeges-tengernél, hátul az őshistóriában, magasan a fényes rangúaknál, csak ott nem keressük, ahol van: körülöttünk és a mai napon.”