2024. április 24., szerda

Hazafias vers, hazafias szívnek

Délvidéki hazafias versmondó versenyt tartottak Kishegyesen – A szervezők jövőre bővíteni szeretnék a megmérettetést

Szombaton a kishegyesi Kátai-tanyán került sor a IV. Délvidéki Hazafias Sajó Sándor Versmondó Versenyre. A nemzetközi jellegű eseményt a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége szervezte meg, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával. A verseny megnyitóján jelen volt Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja is. Sikeres volt a negyedik Sajó Sándor-szavalóverseny – mondta el a médiának Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke és az esemény főszervezője.

– A IV. Délvidéki Hazafias Sajó Sándor Versmondó Versenyünkre összesen 30 gyermek és fiatal jelentkezett. Három kategóriában versenyeztek: a középiskolásoknál hárman, az alsós általános iskolásoknál hatan, és 21-en voltak a felsősök közül. Összesen 10 településről érkeztek résztvevők, ebből három magyarországi. Csongrádról, Szegedről és Zsámbokról jöttek, mivel ezekkel a településekkel több éve együttműködünk. A vajdaságiak közül ketten jöttek Felsőhegyről és Adáról, egy-egy résztvevő volt Palicsról, Szabadkáról és Kishegyesről, Óbecséről három, a legtöbben, 11-en pedig Péterrévéről érkeztek. Sajnos az idei versenyünkre sem tudtak eljönni a felvidéki barátaink, de bízunk benne, hogy az ötödik találkozón ők is itt lesznek, hiszen az a szándékunk, hogy ezt a versenyt Kárpát-medenceivé tegyük. Reméljük, hogy a felvidékiek mellett sikerül Erdélyből is elcsábítanunk néhány résztvevőt – mondta el Krizsán, majd arról is szólt, hogy a jövő évi találkozót szeretnék még tömegesebbé tenni, és felnőtt résztvevőkre is számítanak. A főszervező fontosnak tartotta kiemelni, hogy az MNT felkarolta az eseményt.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek olyan verseket tanuljanak meg, amelyek erősítik a magyarságtudatukat, az önazonosságukat, és arra ösztönzik őket, hogy nemzetben, magyarságban gondolkozzanak – fogalmazott Krizsán.

A verseny résztvevőinek produkcióit a Molnár Csikós László, Mrkšić Hugyik Ella és Kósányi Marianna összetételű zsűri értékelte. A középiskolások mezőnyében Bagi Natália Óbecséről lett az első, Szabó Emőke Zsámbokról a második és Pesti Emese Palicsról a harmadik. Az általános iskolások alsós korosztályában Szabó Veronka Csongrádról bizonyult a legjobbnak, és dicséretben részesült Rekovics Regő Felsőhegyről. A felsősöknél az óbecsei Károlyi Egon lett az első, a kishegyesi Szőke Rebeka a második, az adai Volford Éva pedig a harmadik.